Предлагат без глоби за компании, признали картел

Между 5 и 9 години отнема на антимонополните органи в Европа да докажат картел. Това стана ясно от думите на председателя на родната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова, която взе участие в софийския форум по конкуренция.

Нашите петролни компании, набедени в картел, са поискали да падне защитената тайна, на база на която са посочени за картелно споразумение. Да падне тази тайна са поискали "Лукойл", "Петрол", "Нис Петрол" и "Еко". Част от тази тайна са кореспонденциите между компаниите, както обясни Ненкова.

За момента набедените компании не разполагат с информацията, на база на която КЗК твърди, че са в картел. Те по процедура и по закон имат право да поискат тази тайна да падне, за да се защитят. КЗК трябва да излезе със становище дали тази тайна ще падне, стана ясно от думите на Ненкова. Досега тя е разкривана.

Имаме процедура по закона, която трябва да извървим, подчерта тя, призовавайки за търпение. Все още текат предварителните процедури. КЗК предлага на компаниите да сътрудничат като признаят картел. В замяна компанията, признала за картела, няма да бъде глобена. Още нито една от фирмите не е заявила такова желание, подчерта Юлия Ненкова. Цялата процедура нямало да се случи скоро, призна шефката на КЗК.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини