В „Евридика“ правят три клуба,ще проучват традиции и фолклор на Източните Родопи

Изображение 1 от 5

    Учениците от Професионална гимназия по облекло и дизайн „Евридика“ създават три клуба за проучване , запазване и развитие на традициите,обичаите и фолклора в Източните Родопи. Средношколците ще търсят път към запазване на културната си идентичност, като обогатяват знанията си за различните етноси и религиозни общности в Кърджалийско. Това ще стане в рамките на проекта „Различни ,но заедно“ финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието и науката. Инициатор и изпълнител на проекта е ръководството на гимназията със съдействието на родителите.

    Днес директорката на училището Зорница Иванова представи пред преподаватели, родители,ученици и медии основните параметри на проекта.Той цели прилагане на ефективни форми на интеркултурно образование .Ще се търси разнообразие,за да се повиши интересът на учениците,не само към предметите в клас, но икъм извънкласните форми.

    Три са преките участници в проекта. Това са клуб „Етносите в нашия регион“.Десет ученици ще проучат празниците,традициите и обичаите на етносите,населяващи община Кърджали. Клуб „Кулинарни традиции“ ще съсредоточи вниманието си към кулинарните достижения и рецепти на общностите от региона. Клуб „Фотографска палитра“ ще запечата природни и културни забележителности от Кърджалийско.

    Може да сме от различни етноси и с различна култура,но можем да живеем заедноЗаедно да формираме и среда на толерантност,отбеляза в презентацията си Зорница Иванова.Тя благодари на родителите, че са съпричастни към проекта и дейността на училището.Зорница Иванова отбеляза също, че проекта е насочен изцяло към повишаване на интересът на децата към занятията извън училище. Предвиждаме да закупим помагала за различните клубове,да организираме екскурзии и лектории,съобщи директорката на професионалната гимназия.Тя бе категорична,че стремежът е към устойчивост на проекта,за да има съхраняване на традициите.

    Целите на „Различни ,но заедно“ са многопосочни стана ясно от презентацията.На първо място се цели да се повиши и обогати интеркултурната компетентност на учениците,чрез изследователска дейност. Да се проучи автентичния фолклор от региона и да се издаде Празнично-обреден календар, съдържащ снимки и обичаи, за приобщаване към приемственост. Да се постигне по-добро владеене на българския език и да се повиши интересът към учебния процес. Да се приобщят и ангажират родителите с проблемите на децата и училището.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини