Томислав Дончев: Не откриха нефта предизборно

Какви ли не предизборни конфигурации сме виждали, но не знаех, че може да се вкара една от най-известните петролни компании в предизборната ни кампания - не знам "Тотал" да имат кандидат за президент. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV тезата, че съобщението за нефт в находището "Хан Аспарух" идва много подходящо точно преди президентските избори.

Става въпрос за ниво на компании, които са вложили много и са листнати на борсата, затова те имаха нужда, макар и на толкова ранен етап, да направят съобщение, че има открит ресурс, обясни Дончев и допълни, че не по-малко от 150 млн. евро струва един сондаж. Дали има и газ, престои да разберем. Става дума за много ранен етап при сондаж на 6 км. Има примери за извличане на петрол и от 12 км, но фазата на проучвания още е много начална, каза още вицепремиерът. Убеден съм, че Делян Дорев ще има възможност да докаже невинността си. Не искам да давам акъл на прокуратурата, но няма как този, който е спрял проектът, да е виновен, каза още Дончев. Продължили плащания заради сключените договори с различни компании, по някои от които има огромни неустойки и вероятно размерът им би надвишил въпросните плащанията, предположи Дончев защо бившият енергиен министър от ГЕРБ е продължил да изплаща суми по договора за втора АЕЦ, за което прокуратурата го обвини за безстопанственост. Това е един от най-зелените ядрени проекти в света и към него може да има интерес. Ако той се появи, "Белене" може да се случи. Ако не - остават вариантите препродажба на Иран или обратно на Русия и евентуално използване на единия ректор в старата АЕЦ "Козлодуй".

Евентуално такова решение - за ползване на единия реактор, ще стане след консултации с "най-големите умове на Бългрия" по думите на Дончев. Бързите решения трябва да ни притесняват в случай, когато става дума за толкова пари. Радвам се и се гордея и от позицията на г-жа Георгиева, и от тази на г-жа Бокова, защото две българки са на толкова високи постове в две световни организации, заяви още Дончев в отговор на въпрос и категорично отрече твърдения, че в случая с българската еврокомисарка има отстраняване чрез повишаване. Леко се притеснявам, че мине не мине месец -два, току ме пращате някъде - сякаш не си върша добре работата тук. Така Томислав Дончев отговори на въпроса вариант ли е самият той за български еврокомисар на овакантеното от Георгиева място. Изключително трудно ще е да запазим и зам.-председателския пост в ЕК, и бюджетния ресор, призна вицепремиерът, но увери, че страната има достатъчно потенциал от мъже и жени, които да излъчи.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини