Имам на джамия за жени отстоява "ислямския феминизъм"

Моногамия, смесени бракове, разводи - начело на първата скандинавска джамия, ръководена от жени и предназначена за жени, Шерин Ханкан черпи позиции от писанията в Корана за един "ислямски феминизъм", който разчупва консервативните канони.

Да се говори за правата на жените не е присъщо само на Запада, това е и ислямски идеал, казва Шерин Ханкан по време на интервю за Франс прес, дадено в скромната обстановка на джамията Мириам, помещаваща се в апартамент в центъра на търговски квартал на Копенхаген.

Джамията отвори врати през март, а службата за откриването й се състоя в един августовски петък. Салиха Мари Фетех, "имама", родена в Дания, произнесе проповед пред около 60 жени, сред които и представителки на християнската и еврейската общност в датската столица.

Беше невероятно, много вълнуващо, разказва Йозлем Чекич, бивша датска депутатка от турски произход.

Смятам, че фактът, че се отправя предизвикателство към мъжката доминация, ще направи исляма и жените по-силни, допълва тя.

Наемът на джамията е поет от анонимен дарител, твърди 42-годишната Шерин Ханкан, без да навлиза в повече подробности за него.

Майка на четири деца, ислямолог, учила известно време в Дамаск, е родена от брака на финландска медицинска сестра християнка и сирийски бежанец мюсюлманин, когото тя описва като защитник на феминизма.

Майката на Шерин спазвала постите по време на Рамазана, а баща й посещавал църквата за по-важните литургии в християнския църковен календар. Така че междурелигиозният диалог е един от стълбовете на нейната ангажираност.

По покана на посолството на Франция Шерин Ханкан участва през май в диспут с Делфин Орвийор, третата жена равин във Франция, състоял се в кралската библиотека в Копенхаген, малко повече от година след нападението, извършено от млад датчанин от палестински произход срещу голямата синагога в Копенхаген, при което загинаха двама души, а петима бяха ранени.

Шерин Ханкан се надява, че джамията Мириам ще отвори врати за новото поколение млади неопитни мюсюлмани, които не се чувстват добре сред общностите, посещаващи традиционните джамии.

Около 284 000 мюсюлмани живеят в скандинавското кралство според Брайън Арли Якобсен, преподавател по социология на религиите в университета в Копенхаген.

Внимаващи да не разпалват огъня на ислямофобията в тази страна, намираща се под влиянието на антиимигрантската Датска народна партия, консервативните мюсюлмани като цяло се въздържат от директни нападки срещу Шерин Ханкан, което ни най-малко не пречи на неприязънта им.

След откриването на Мириам имамът на една голяма датска джамия Уасим Хусеин разкритикува факта, че мъжете имат достъп до джамията, но не и до молитвите - решение, взето по начало именно, за да не се дразнят консерваторите, които не гледат с добро око на смесена молитва, водена от жена.

"Когато променяте структурите на религиозните институции, вие променяте равновесието на силите, отравяте предизвикателство срещу монопола на мъжете" над исляма, казва Шерин Ханкан. " Нормално е да се срещне съпротива, знаем това. Но мисля, че опозицията, с която се сблъскахме, е доста умерена".

По думите й тя се старае "да не изгаря мостовете" между различните течения в исляма, защото това "би породило хаос".

"Според Корана мъжете и жените са равни духовни партньори", защитава се около 40-годишната жена, която е облечена в дълга бяла пола и блуза с дълги ръкави, но се забулва едва в часа на Азан, призива за молитва.

"Ние препрочитаме Корана в светлината на нашата епоха и на нашето общество", казва тя.

Джамията Мириам следва учението на суфизма, мистична форма на исляма, и привлича предимно мюсюлмани сунити.

Но всички са добре дошли, уверява Ханкан.

В джамията се сключват бракове по силата на договор, който гарантира на съпругата правото да поиска развод и равни родителски права и който предвижда анулирането на съюза в случай на психологически или физически тормоз. Съюзът забранява също така полигамията.

Пет брака са сключени досега в джамията, два от които между лица с различни религии. 

/БТА/

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини