Родилката, спасена от снежния ад, Вилдане Яшар гостува на авиобаза Крумово

Спасена родилка ще бъде специален гост на вертолетната база Крумово. За 55-та си в авиобазата ще гостуват четирима, чийто живот е спасен от военните ни летци.

Вилдане Яшар е родилката, която бе спасена с военен хеликоптер "Кугар" в снежните преспи на 10 март 2015 година. Жената бе измъкната от снежния ад в ардинското село Горно Прахово, пише "Марица". Хеликоптерът бе пилотиран от Георги Славов.

Другите "цивилни гости" ще са Николай и Мартин Йорданови, които по време на наводненията в село Бисер на 6 февруари 2012 година бяха спасени с хеликоптер от покрива на кола.

Четвъртият специален гост е Методи Тодоров, който през април миналата година бе евакуиран от Пампорово след тежък инцидент.

Празникът на летците от Крумово започва в четвъртък. Честването започна още днес с откриването пред Централна поща на десет фотопана, които показват различни моменти от живота на нашите летци, както и техните мирновременни акции. Те са дело на различни български фотографи.

На 27 октомври 1961 година е създадена първата вертолетна авиационна част в България - 44-ти вертолетен авиационен полк в Пловдив. Първите вертолети на въоръжение са Ми-1 и Ми-4. През 1969 година са въведени вертолетите от ново поколение Ми-8.

Десет години по-късно - през 1979 година постъпват на въоръжение бойните вертолети за непосредствена авиационна поддръжка Ми-24. 17 юни 1980 година вертолетния авиационнен полк е пребазиран на летище Крумов

В 1983 година е построена е бетонова полоса с размери 2500 на 50 м и летище Крумово получава статут на международно летище със съвместно базиране на гражданска и военна авиация.

1985 година - основен транспортен вертолет става Ми-17, който заменя вертолетите Ми-4. През 1994 година - 44-ти вертолетен авиационен полк и двата осигуряващи го батальона се обединяват в 24-та вертолетна авиобаза, като запазват личния състав и дислокацията си

През 2004 година - на вертолетите Bell 206 са обучени първите жени пилоти за военната авиация на Република България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини