Започва обучението на парамедици,Кърджали с първа група в страната

Изображение 1 от 3

    От днес започва обучението на първата група парамедици в Кърджали.Това са първите кандидати за обучение от цялата страна.Общо 14 млади хора ще усвоят престижната професия в Кърджалийска област.12 от тях са мъже и 2 жени.От Кърджали бъдещите парамедици са 3,от Крумовград-3,от Кирково-2,от Джебел-1,от Ардино -2 и от Момчилград-1.Те ще бъдат обучавани от Центъра за професионално обучение към КНСБ.Това съобщи на пресконференция директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков.Той подчерта,че фирмата обучител е избрана по закона за обществените поръчки.

    Освен първата група се очаква формирането на още две при наличие на кандидати.Има финансиране за обучението на общо 35 прамедици,като 6 ще бъдат назначени в Спешното отделение на многопрофилната болница,а останалите в ЦСМП-Кърджали.По време на шестмесечното обучение кандидатите ще получават стипендии за присъствен ден.За кърджалийци те ще са по десет лева на ден,а за пътуващите от региона по 15 лева.От ЦСМП и болницата им осигуряват заплати и осигуровки за първите шест месеца след завършване на обучението.След това след вътрешно преструктуриране ще получат и постоянни трудови договори.

    Д-р Митков подчерта,че парамедиците ще бъдат обучавани да правят превръзки,да поставят шини и разбира се да шофират линейки.Затова се изисква и валидна шофьорска книжка.Координационния център на ЦСМП решава според степента на спешност,какъв екип и колко парамедици да изпрати на адрес.Съществуват и варианти те да бъдат заедно с лекари,но и самостоятелно.

    Д-р Митков,подчерта също,че екипите от парамедици ще имат същата правна защита като полицаи и прокурори и даде за пример ефективна присъда на жител на с.Бенковски за посегателство срещу екип на ЦСМП.

      На този етап от шест области,най-голям интерес към професията има в Кърджалийска.Професията на парамедика е утвърдена в САЩ,Англия и Германия.Затова и по програма „Активни на пазара на труда” се отделят евросредства за обучението на парамедици в страната.Опит е правен по линия на БЧК,но завършилите по немска програма,работят като шофьори,поради липса на образователен стандарт.От април 2016 г. той е приет от МОН и бъдещите парамедици вече ще бъдат натоварени и с медицински функции.

    Представителката на центъра за обучение Иванка Караколева сподели,че на ден занятията ще траят по 8 часа.Практическото обучение ще се състои в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”.Нейни хирурзи,невролози и ортопеди ще предават умения на бъдещите парамедици.

    Населението в областта е застаряващо,а недостига на медици хроничен.Затова и много хора нямат равен достъп до здравеопазване.Много от вакантните места ще се попълнят с притока на млади парамедици.Това е престижна професия в Америка,подчерта Караколева.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини