Ердоган: Как да мислим различно за Одрин и Кърджали

Президентът на Турция Реджеп Ердоган постави три важни акцента – за дебат за връщането на смъртното наказание, за опазването на културно-историческото наследство в бившата Османска империя и за необходимостта от нов подход към изучаването на историята на Турция.

За пореден път, на официална церемония в Бурса, Ердоган изрази готовност да подкрепи закон за връщането на смъртното наказание, ако такъв бъде приет в парламента. „В момента, в който парламентът излезе с решение и то ми бъде представено, аз незабавно ще го подкрепя. Защото държавата може да помилва престъпления, извършени срещу нея самата. Но

държавата не може да прости престъпления срещу хората.

Не преживяхме ли последното предателство на 15 юли? Но преди това нацията ни беше поставена пред една много съществена грешка, непробиваема като стена. Тази най-голяма грешка бе допусната по време на управлението на една партия, която отслаби връзките на народа с историята, с миналото, с културата и цивилизацията“, заяви той.

Ердоган подчерта, че Турция няма никакъв проблем със суверенитета на нито една държава и уважава всяка физическа граница. „Днес ако ние споменем Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, определени хора ни гледат така, сякаш сме извънземни пришълци. И даже отиват по-напред в невежеството си с въпроса „Каква е връзката на Турция със Сирия, Ирак или Босна?“.

Ние не говорим за други светове, тези географски територии са парчета от нашата душа.

Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали?

Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие? Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях.

Източник: http://www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини