Депутатите ще избират между два варианта за протестния вот

Спешните поправки в Изборния кодекс, за които ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ) постигнаха консенсус на среща с премиера Бойко Борисов в понеделник, в петък минаха на първо четене в парламента след 4 часа дебати, в които акцент бяха предизборни разправии, агитация и лични нападки. Очаквано мнозинството подкрепи таванът за секциите в чужбина да падне, но само за страните от ЕС.
За гласовете "Не подкрепям никого" на първо четене бяха приети два законопроекта. Единият е на ГЕРБ и предлага протестният вот да се брои при изчисляване на резултата при всички видове избори. Другият е на реформаторите и предвижда гласовете "Не подкрепям никого" да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. на президентски и кметски, за да не се повиши прагът от 4% за влизане в парламента при парламентарни избори. Миналата седмица партньорите във властта обявиха, че са стигнали до консенсус да бъде подкрепен вариантът на реформаторите.
Второто четене на поправките в пленарната зала ще се случи тази седмица, след като правната комисия обедини в един приетите на първо четене законопроекти.

Ограниченията за секциите остават извън ЕС
За да запази подкрепата на Патриотичния фронт за правителството, мнозинството в парламента одобри на първо четене отпадане на тавана за секциите в чужбина, но само за страните в ЕС. Така в Турция, САЩ и Канада остава ограничението за 35 изборни бюра.
Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Тунчер Кърджалиев определи решението като "дискриминационно" и за пореден път заговори за предсрочни парламентарни избори напролет. Заради тези текстове и заради задължителното гласуване от движението отново обявиха, че трябва да бъде сезиран Конституционният съд. За целта са нужни 48 депутатски подписа, а те имат само 30.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък нарече прецедентния ремонт на Изборния кодекс по време на кампанията "сделка за оставане във властта". АБВ поиска таванът за секциите във всички чужди държави да бъде 55, но предложението не бе одобрено. Отхвърлен бе и законопроектът на Радан Кънев таванът за секциите да отпадне навсякъде.

Реформаторите са виновни
Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) на няколко пъти обясни как депутатите от партията на Бойко Борисов искат гласовете "Не подкрепям никого" да се отчитат при определяне на резултата от всички видове избори, но се налага компромис заради коалиционните партньори. Очаква се по искане на реформаторите на второ четене да се стигне до решение протестният вот да не се брои при определяне на резултата на пропорционални избори - парламентарни, за евродепутати и за общински съветници. Мотивът - да не се вдига 4-процентната бариера за влизане на партии в парламента, което ще е в ущърб на малките формации.
Спешният ремонт на Изборния кодекс се наложи именно заради методиката за отчитане на резултатите от президентските избори, според която определените за действителни според кодекса гласове "Не подкрепям никого" се броят само за избирателната активност, но не и при определяне на крайния резултат. Според юристи това противоречи на конституцията, която изисква преброяването на всички действителни гласове.
След като поправките минат на второ четене, на президентските избори на 6 ноември гласовете "Не подкрепям никого" ще се отчитат и за избирателната активност, и при определяне на резултатите от вота. В бюлетината на балотажа се очаква да има три опции - имената на двамата кандидати, събрали най-голяма подкрепа на първи тур, и "Не подкрепям никого".

Агитация и упреци
Дебатите по поправките в Изборния кодекс започнаха с игра на опозицията с кворума и преминаха под знака на предизборната кампания. Депутатът от ДПС Хамид Хамид използва трибуната, за да агитира да се гласува за Пламен Орешарски на президентските избори. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък предсказа, че ГЕРБ ще загуби втория тур на 13 ноември от БСП.
Социалистите се опитаха да вкарат в политическа изолация ГЕРБ, като предложиха на всички останали парламентарни сили да подпишат споразумение за честни избори. В отговор обаче депутатът от ПФ Димитър Байрактаров размаха папка и флашка от парламентарната трибуна и помоли Корнелия Нинова да не морализаторства. Тя пък го обяви за наследник на лидера на РЗС Яне Янев.
Зам.-шефът на парламента Явор Хайтов (БДЦ) пък се пошегува, че една минута парламентарно време струва около 3000 лв., правейки аналогия е популярните риалити предавания. 

Източник: http://www.capital.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини