Иракските войски навлязоха в северните подстъпи на Мосул

Иракските правителствени войски влязоха в последното населено място, разположено на северните подстъпи към Мосул, съобщи иракската телевизия "Ас Сумария", цитирана от ТАСС. Армейските подразделения атакуваха градчето Тел Кайф, намиращо се само на 5 км от "столицата" на терористичната групировка "Ислямска държава". Там са превзети два квартала, където са издигнати иракските знамена.

Телевизията съобщила също, че при въздушен удар по Тел Кайф бил ликвидиран заместник-наместника на екстремистите в  Мосул.

В шестия ден от офанзивата в събота от "Ислямска държава" е отвоюван град Бартела, а американски войници в база край Мосул са се сражавали със защитни маски поради отровните газове, изтекли от завод за сяра, подпален по време на боевете. Близо 1000 цивилни са в болница с дихателни проблеми, а двама са починали от вдишването на серен дим.

Сухопътната военна операция за освобождаването на Мосул, административен център на провинция Ниневия, който джихадистите превзеха преди две години и го смятат за своя столица в Ирак, започна на 17 октомври. В операцията участват общо 60 хиляди души от правителствените войски, антитерористичните подразделения, федералната и местната полиция, кюрдските отреди "пешмерга", шиитските милиции и местните сунитски племена. Те са подкрепяни от самолетите на международната антитерористична коалиция начело със САЩ, правителствената авиация и артилерия. По данни на разузнаването в града се намират между 5 и 6 хиляди джихадисти.

С настъплението на правителствените войски към Мосул все по-опасна става работата на журналистите, отбелязва агенцията. Само през вчерашния ден бяха убити двама представители на иракските медии - оператора от телевизия "Ас Сумария" Али Рисан и кореспондентът на телевизия "Ал Иракия" Амир ал Джабури.

Турция засега не е нужно да взема активно участие в наземната фаза от операцията за освобождаването на Мосул, заяви по-рано в неделя премиерът Бинали Йълдъръм.

"В сегашния момент ситуацията не предполага, че ще ни е необходимо активно да се присъединим към наземната операция", отбеляза Йълдъръм. Той обаче уточни, че в състава на силите на коалицията има и сухопътни войски, и военновъздушни сили на Турция.

Турският премиер съобщи също, че във връзка с операцията в Мосул Турция се опасява от "промяна на демографския баланс в региона". "Ние се опасяваме, че в Турция могат да дойдат около два милиона бежанци. Конкретно от дадения регион (Мосул) към нашата страна може да тръгнат един милион души. Там нараства рискът от избухване на междуетническа война", каза Йълдъръм.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини