Германец стана първият началник на разузнаването на НАТО

НАТО създаде длъжността началник на разузнаването и първият на този пост е бившият зам.-ръководител на разузнаването на Германия, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Под негов контрол попадат както военното, така и цивилното разузнаване.

Сред задълженията на помощник генералния секретар на алианса е да следи за нарастването на военната мощ на Русия и за инфилтриране на руснаци в НАТО, допълва изданието.

Подобряване обмена на информация и координацията на антитерористични действия са други от задълженията.

Според "Дойче веле" това означава работа с данни за стратегията и операциите на "Ислямска държава" и подобни структури, а не тактически подробности като това кой конкретно опитва да се промъкне в Европа.

На поста е назначен Арнд Фрайхер-Фрейтаг фон Лорингхофен, макар източници на изданието да твърдят, че САЩ искали да получат поста. Но американци са както заместникът на Йенс Столтенберг, така и други висши служители.

Обсъждането на идеи за началник на разузнаването в НАТО е започнало, след като Русия анексира Крим през 2014 г., и повече яснота се появи през юни тази година.

Фон Лорингхофен е 59-годишен дългогодишен служител на външното министерство на Германия, работил в посолствата в Париж, Москва и Прага. През 2007 г. той става зам.-президент на спецслужбите BND, а през 2010 г. поема стратегическата координация и проблемите в ЕС. От септември 2014 г. е посланик на Германия в Чехия и ще напусне поста си в края на годината.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини