Без лауреат в конкурса „Недялка Симеонова”, новата статуетка - ничия

Изображение 1 от 6

    Международният конкурс за млади цигулари „Проф. Недялка Симеонова“ остана без лауреат тази година. Така никой от всички 20 участници не успя да отнесе със себе си новата статуетка, която беше подготвена за първенеца в най-горната възрастова група – над 18 г. „Не се случва за първи път това. Конкурсът е оставал без лауреат и предходни години, така е преценило журито, което не е присъдило първа награда в четвърта група”, обясниха организаторите. Първа награда не е присъдена и в по-долната възрастова група – родени през 1998, 1999 и 2000 г. Първенец във втора възрастова група е Свилена Иванова от Варна. При най-малките – родени през 2004, 2005 и 2006 г. има три първи награди – Йоана Буня от Молдова, Виктор Василев от Пловдив и Кай Орлинов от София.

    В конкурса беше връчена и специална награда от Съюза на българските Музикални и танцови дейци – за най-малката участничка Марияна Стоева на 7 г. от Пловдив. Диплом за участие получи Ангелина Генчева от Пловдив, а диплом – поощрение отиде при Ана Елисабета Стефанова от Варна.

    Международният конкурс за млади цигулари в драматичен театър „Иван Димов” в Хасково е част от 41-то издание на музикалните дни на „Проф. Недялка Симеонова”. В него участие взеха 20 цигулари от 6 държави – Сърбия, Молдова, Русия, Словакия, Япония и България. Общият награден фонд, осигурен от община Хасково е 6400 лева. Председател на журито беше проф. Ангел Станков – преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Наградите връчи зам.-кметът Милена Трендафилова.

    Веднага след награждаването лауреатите изнесоха Гала концерт.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини