Родни фирми фалират, няма работна ръка

България е една от страните с най-застаряващо население. Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора за работа. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него, заяви пред Bulgaria ON AIR Надя Василева, експерт в подбора на човешки ресурси.

По думите на финансистa Мика Зайкова проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. Според нея причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда.

"Освен това България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар", каза тя.

Според експертите ни очакват фалити на родни фирми поради липса на работна ръка. 

Надя Василева обясни, че към момента най-търсените професии у нас са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.

"Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

"Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", заключи финансистът. 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Пи
    ПиШокаЗулу
    1 0
    12:11, 21 окт 2016
    Как да няма работна ръка тая директорка на Младежкия център непрекъснато измисля разни дивотии Нека измисли някои цпециалности за работяги -стига балет и къщички за птици по парковете
  • 2
    Ма
    Мария
    2 0
    12:53, 21 окт 2016
    Съсипва се образованието. Особено професиите в машиностроенето. Вече ги няма. Няма и кой да работи. Не се мисли в перспектива, уви...
  • 3
    Цялата публикация пищи: викайте по скоро нашествениците /бежанци/ от към турската граница да ни избавят от липсата на работна ръка!
  • 4
    Но
    нов гост
    0 0
    15:27, 21 окт 2016
    Те не идват да работя,а за социални помощи,а и с претенции.
Последни новини