Ивайло Калфин се поклони на паметниците на освободителите,поздрави кърджалийци и кмета за празника на града

    Кандидатът за президент на Република България Ивайло Калфин се поклони днес на паметниците на освободителите на града и поздрави кърджалийци и кмета Хасан Азис с празника на Кърджали.Издигнатият от АБВ и коалиция от 7 партии кандидат за държавен глава поднесе цветя на паметника на ген.Васил Делов и на българските воини в градската градина.Той присъства и на тържествената сесия в Дома на културата.След това Калфин придружен от президента и лидер на АБВ Георги Първанов се присъедини към празничното шествие прекосило централната част на Кърджали.

    На среща със симпатизанти в препълнената зала на Бизнесинкубатора кандидатът за държавен глава подчерта,че настоящата предизборна кампания не е форма на себедоказване.Дошло е време за избор на такъв президент, с когото гражданите да се самоидентифицират. Той даде като добър пример двата мандата на президента Геаорги Първанов и като негативен последният мандат на президента Росен Плевнелиев. Посочи,че изявления,разделящи нацията в момент на сериозни предизвикателства са нежелани.Той се обяви за нов подход към институциите.Припомни,че при Първанов България бе лидер на Балканите в дипломацията, призната от САЩ и влиятелни членки на ЕС. Това го загубихме. Днес хоризонта ни е затворен между Брюксел и Вашингтон.Време е да си върнем инициативата и България отново да бъде фактор, подчерта Калфин и се обяви за силна президентска активност по отношение на външната политика. Ние можем да бъдем отново пример за Балканите,изрази увереност кандидатът за държавен глава.

    Ивайло Калфин се спря и на парливата тема на деня -изявленията на турският президент Реджеп Таип Ердоган предизвикали остра реакция у съседите ни ,но не и сред управляващите у нас.Става дума за носталгия по османското величие,което изисква светкавичен отговор на българския президент,а не мълчание.

    Калфин се спря и на вътрешнополитически приоритети.Той посочи,че Родопите са регион,който страда от липсата на регионална политика.Не само магистрали са нужни.Нужни са и стимули за младите хора. Конфортно се живее там, където си се родил. През последната година и половина от моята работа се фокусирах върху демографията. Тя не иска стратегии. Трябва да стъпим в обувките на младия човек в Кърджали. Това не са хора,които бягат от труд,подчерта Ивайло Калфин. Той каза,че демографската тема е задължителен приоритет за държавния глава.

    На въпрос дали и как би привлякъл българи извън пределите на страната,Калфин посочи,че младите ни сънародници са мобилни.Трябва да се осигурят добри стипендии за тези които искат да учат у нас,както и стимули за работа и трайно заселване.

    Ивайло Калфин се спря и на личния си избор да се кандидатира.Той призна,че го отдава на факта,че случайни хора,включително и с криминално минало се впускат в президентската надпревара.Политиката е професия,а не шоу програма,категоричен бе Ивайло Калфин.Той упрекна своите опоненти Цецка Цачева,Румен Радев и Красимир Каракачанов,че бягат от публичния дебат преди вота.

    Калфин е критерий за почтеност в политиката.Той е единственият български политик за, който няма да срещнете и една крива дума, дори и в жълтите издания,каза от своя страна президентът Първанов. Той определи Калфин като блестящ дипломат.Първанов припомни,че кандидатът на АБВ и коалиция за държавен глава е минал през всички български институции и се е представял блестящо-в Президентство,Министерски съвет, Народно събрание и Европарламент. Работата му като евродепутат в предишния мандат е високо оценена и той сега е единственият източноевропеец в комисията Монти,която готви бюджетната рамка на Евросъюза за двадесет годишен период напред.

    Първанов акцентира и върху приноса на Калфин за справедливата кауза на тракийските бежанци,искащи компенсации за своите имоти в Турция.Той посочи,че благодарение на дипломатическите му умения е съставена българо-турска смесена комисия,която да дразгледа проблема.Държавния архив на страната ни събира документи за имоти на тракийските бежанци в Турция.Работата в тази насока е прекратена с идването на правителството на премиера Бойко Борисов на власт.

    Калфин е работещ дипломат ,политик и държавник,категоричен бе Георги Първанов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини