Започна делото срещу Иван Евстатиев, разпитват жертвата

Започна делото срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който е обвинен за изнасилване на 16-годишна ученичка. Тя се изправя за първи път срещу него.

Заседанията са насрочени за днес и утре в Пловдивския районен съд, предаде БНР. 

Делото се разглежда при закрити врата заради интимните подробности. Призовани са 16 свидетели и 10 вещи лица. Държавното обвинение е представено от двама прокурори заради по-голямата фактологична и правна сложност за делото. 

Защитникът на Евстатиев - Ташкена Колчева, заяви преди да влезе в съдебната зала, че ще иска той да бъде оправдан. Тя отново каза, че всичко е било доброволно и подчерта, че в България не е забранено да правиш секс с 16-годишно момиче. 

Според Колчева, Евстатиев е невинен и тя ще иска неговото освобождаване, защото се чувства психически нестабилен и не осъзнава, че срещу него се води процес, съобщи bTV. 

Братът на обвиняемия - Димчо Евстатиев, пък заяви, че брат му не е насилник и не може да бъде изнасилвач. 

Адвокатът на ученичката Иван Грошев обаче коментира, че момичето не е било адекватно. В самото обвинение на прокуратурата е посочено, че екскметът е упоил непълнолетна и я е привел в безпомощно състояние. 

"Има достатъчно доказателства и те не са само косвени. Това са поведението на момичето, състоянието след инцидента, как дълго време се възстановяваше от психичната травма. Ако нещо е станало доброволно, дори и на 16 години, реакцията на момичето нямаше да бъде такава", добави Грошев. 

Бащата на момичето - Георги Белухов, пък каза, че дъщеря му, която днес е в съдебната зала, е била силно стресирана преди процеса: 

"Сега в момента не е на себе си, притеснява се от него".

Заради това семейството ще иска, след като днес тя даде показания, повече да не бъде викана в съда. Преди нея един час беше разпитвана и майката.

Защитникът на момичето каза още, че ще бъдат доволни дори и на средна присъда от 6 години, при максимална възможна 10 години.
Момичето и семейството й заведоха и граждански иск от 10 000 лева срещу бившия кмет за неимуществени щети.

В почивката един от прокурорите заяви, че не може да даде никаква информация, тъй като целта на разпитите е да се изясни фактическата обстановка и да се съберат всички доказателтва. 

Евстатиев е в следствения арест на пазарджишкия затвор от началото на годината. През този период защитата му няколко пъти поиска промяна на мярката му за неотклонение с мотив влошено здравословно състояние, но съдът отхвърли тези искания. През август пък процесът беше отложен заради неявяването на защитата. 

Процесът се гледа в районния съд в Пловдив, тъй като всички съдии в Панагюрище и Пазарджик отказаха да се заемат с делото заради познанството си с Евстатиев, който е бил адвокат.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини