Днес държавните архиви честват професионален празник,65 години пазят паметта на България

         На 10 октомври 1951 г.  с Указ № 515 на НС се създава “Държавният архивен фонд” (ДАФ) на Народна република България. С него се определят основните принципи за централизирано държавно организиране на архивното дело – обхватът на ДАФ, системата и организацията на държавните архиви, взаимоотношенията между тях и  учрежденските архиви, редът за работа с документите, сроковете за тяхното съхранение, условията за използването им, създаден е ръководният орган на държавните архиви – Архивно управление към Министерство на вътрешните работи.

        На следващата година с Постановление на Министерския съвет № 344 от 18 април 1952 г., са определени организацията, функциите и профилът на държавните архиви, с което към Управлението са изградени Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви в 12-те съществуващи тогава окръжни центрове. След промяната на административно-териториалното устройство на страната през 1959–1963 г. се създават държавни архиви и в новите 15 окръга. Така през 1960 г. е създаден и Държавен архив - Кърджали. След различни промени в структурата и подчинеността си, днес той е отдел към Дирекция “Регионален държавен архив” – Пловдив на Държавна агенция „Архиви“. 
        От 2007 г. ДА-Кърджали се помещава в новопостроена собствена сграда, разполагаща с отговаряща на всички архивни изисквания архивохранилищна площ, снабдена с модерна сигнално-оповестителна, охранителна и вентилационна техника. В сградата на архива функционират и просторна читалня, библиотека, изложбена зала.

        В архива в Кърджали се съхраняват документите на основните държавни и общински институции, организации и предприятия, действали в бившия Кърджалийски окръг в периода след 1912 г., както и документи, създадени в живота и  дейността на изявени личности и обществено-политически формирования.

        Днес държавните архиви са структури, в които новите информационни технологии навлизат с ускорени темпове. През  2002 г. стартира официалната интернет страница на ГУА при МС, в която през 2012 г. беше включен вход към Информационната система на държавните архиви /ИСДА/, чрез който за броени минути могат да бъдат намерени описанията на документите, съхранявани в архивите. През 2013 г. в системата беше включен и снимковия фотосайт на ДАА, за който ДА-Кърджали  дигитализира и осигури над 1000 бр. от най-интересните си снимки. С ускорени темпове ИСДА се обогатява с дигитални копия и на самите архивни документи, което ще направи възможно ползването им по електронен път извън архива. На този етап това е възможно само за някои колекции, като „ Протоколи на Политбюро на БКП“,  „Войните на България“ и др.

         За отбелязването на 65 годишнината от създаването на държавните архиви Държавна агенция „Архиви” обявява 10 октомври 2016 г. – професионалният празник на българските архивисти за Ден на отворени врати. За всички архиви в страната Денят на отворени врати ще започне в 11.00 ч. на 10  октомври и ще продължи до 17.00 ч. същия ден 
         Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната. 
Партньор в инициативата на Държавна агенция „Архиви“ е организацията Джуниър Ачийвмънт. България.

         За постигането на тази цел Държавният архив в Кърджали предвижда на ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ да проведе поредица от мероприятия. Те ще имат различна насоченост,   ще обхванат определени възрастови и социални групи и различни типове потребители на архивна информация:

         Първата среща в програмата  -  с ученици, студенти и граждани цели да се разшири кръгът на потенциалните потребители на информацията, предоставяна от архивната система. Запознаването на гостите на архива с използването на Информационната система на държавните архиви (ИСДА) и Регистъра на Националния архивен фонд (НЕРА) дава възможност за ползване на архивната информация от дома и от офиса без да се налага обръщането към архивни институции – на базата на вече изнесеното от арахивната система в Интернет. Ще бъде представена възможността да се ползва в електронен вид информацията от историческите справки и описите с архивните документи на учрежденията, приети не само в Държавен архив – Кърджали, но и в цялата система от държавните архиви в България.

         В следващото мероприятие от програмата в исторически план ще бъдат показани основните дейности,  постижения и задачи на българската архивна система на базата на представяне презентацията на Държавна агенция “Архиви” - “Памет за бъдещето”. Целта на тази презентация е да се изясни пред присъстващите каква е информацията, която съхранява архивната система, какви са архивните звена и къде какво могат да потърсят и намерят. Тя ще бъде адресирана към хората с по-задълбочени интерес към архивните документи и по-често използващи в практиката си услугите на архивите на място в читалните, както и към  представителите на учреждения и институции, които са задължени от Закона за Националния архивен фонд  да предават ценните си документи  в държавните архиви.

         В края на деня, в читалнята на архива ще бъде открита изложба, изготвена въз основа на най-новите документи от личен произход, приети в архива през последните няколко месеца. Тя ще бъде съпроводена със среща с дарителите на архива, връчване на грамоти на най-новите дарители и представяне на най-новите инициативи на ДАА. Тази среща ще има за цел да се обърне вниманието на гражданите към наследените снимки, документи и спомени от своите родственици, за да не бъде разпиляно и загубено богатството от документи от личен произход -  не само за съответния род, но и за обществото като цяло.

        Много са хората, които научавайки по един или друг повод за съществуването на Държавен архив - Кърджали си задават въпроси относно неговата дейност. Обявеният Ден  на отворените врати е подходящото време, в което могат да получат отговор по интерисуващите ги въпроси. През целия ден специалистите на архива ще бъдат на разположение на посетителите и ще отговарят на поставените им въпроси. Посетителите ще могат да разгледат по-интересни архивни документи, издания на Държавна агенция “Архиви”, както и ще им бъдат показани залите, в които се съхраняват документите.

      Ето защо, каним гражданите на Кърджали да се възползват от инициативата на Държавна агенция “Архиви” по случай 65 годишния юбилей на институцията и посетят на 10-ти октомври Държавния архив в Кърджали на ул. “Софроний Врачански” № 3 /бившето Военно окръжие/.

Вълчо Златилов,

Началник Отдел „Държавен архив”- Кърджали 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини