Дарители обогатиха фонда на Държавен архив-Кърджали

    На Международния ден на архивите - 9 юни, тази година в Държавен архив – Кърджали стартира дарителска кампания за комплектуване на документи от личен произход. Чрез медиите беше разяснено, че би било от полза за обществото ни гражданите да предоставят за държавно съхранение и ползване оригинални документи или копия, които са части от богатствата на семейните албуми и сбирки. Припомнено беше също, че в много домове са пазени ценни документи, разкриващи важни детайли от историята на региона ни, които често не се дооценяват от наследниците им.

    Днес констатираме, че вследствие на проведената в периода от месец юни до края на месец септември дарителска акция в архива в Кърджали бяха предадени много ценни документи, пазени досега в семейните архиви, албуми, родословни истории. Безспорно най-голямо по обем и съдържание е постъплението от документи, създадени в дейността на доц. д-р Димитър Арнаудов. От постъпилите 16 папки „дело“, които съпругата на г-н Арнаудов, г-жа Пепи Арнаудова предостави на архива бяха обособени два архивни фонда. Единият от тези фондове е на документи на самия г-н Арнаудов, свързани най-вече с участието му като депутат във Великото народно събрание, а другият фонд е сформиран от предоставените документи на създаденото с неговото активно участие обществено-политическо формирование в Кърджали - ОКЗНИ.

    Значително по-малко по обем, но също така ценно за историята на Кърджали и региона е и постъпилото на съхранение в архива дарение, направено от г-н Борис Енчев, съдържащо документи за живота и дейността на баща му Иван Енчев Терзиев – участник в Първата световна война, отличен с кръст за храброст, дългогодишен директор на Основно училище “Отец Паисий” през 30-те и 40-те години на миналия век. В постъплението е включена и колекция от 20 снимки от обществения живот в Кърджали, свързани с историята на образованието, културата и религията.

    Някои от постъпилите на съхранение в архива лични документи по време на дарителската кампания са основа за следващо тяхно допълване с нови документи. Такова например е постъплението на документи за дейността на  арх. Миладин Стоянов Ахчиев, проектирал много от познатите ни днес обществени сгради, с които Кърджали се гордее – Културния дом, Учителския институт, и др. До момента в архива са постъпили на съхранение биографични бележки, писмо и статия за професионалната дейност на арх. Ахчиев, множество проекти и снимки на построени по негови проекти представителни сгради. Дарените от арх. Ахчиев документи включват и множество снимки на израбтени от него дърворезби, от които се добива по-широка представа за неговата професионална и творческа  дейност. Подготвяше се да предостави на архива още документи от творческата си дейност, биографични документи, снимки. За съжаление той си отиде преждевременно, но се надяваме, че  неговите близки роднини ще продължат започнатото от него.

    По време на осъществяване на дарителската акция в архива постъпиха като дарение и осем постера, изготвени от д-р Марин Мухтаров от участието му в научни форуми в България, Франция и Румъния по проблеми, свързани със заболяването „кучешка тения“ в Кърджали и областта. Към дарените постери очакваме да бъдат добавени и още интересни документи, свързани с научната и проучвателска дейност на д-р Мухтаров.

    Проведената дарителска кампания обогати с нови документи и някои постъпили в предишни години в архива документални комплекси. Към документите от личния фонд на г-н Теню Календеров например, бяха добавени два нови албума с рекламни материали с автографи на известни български и чужди театрални дейци и артисти, участвали в постановките на ДТ “Димитър Димов”- Кърджали през сезон 1963/1964 до сезон 1983/1984 г., както и множество атрактивни снимки от парк „Горубсо“ при неговото създаване, снимки на г-н Календеров пред рекламни афиши на прожектирани през 50-те години на миналия век филми в града ни и др.

    Обогатено беше с авторски публикации в пресата и заведеното в архива постъпление от  документи на г-жа  Милка Дунгова, автор на логото в герба на Кърджали, от която предстои да получим и спомени, свързани с дългогодишната и преподавателска работа.

     В периода между двата професионални празника на архивните служители научно-справочната библиотека на архива също беше обогатена с няколко тома историческа литература. Заведени в библиотечния фонд бяха и дарените на архива от г-жа Ваня Иванова-преподавател във Филиал „Любен Каравелов“-Кърджали на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ статистически списъци с последните уточнения на историята на административната принадлежност на селищата от бившия Кърджалийски окръг, които ще улеснят и подпомогнат издирвателската работа на читателите, работещи в читалнята на архива.

      В резултат на тематичното насочване на събирателската дейност по време на дарителската кампания, на съхранение в архива постъпиха и: копие от летописната книга на църквата „Св. Възнесение Господне“ в кв. Резбарци, водена през периода 1937 – 1980 г. от отец Васил Топузлиев, снимка  на едно от кубетата и част от покрива на еврейската синагога в Кърджали, снимка от момент от освещаването на църквата в Кърджали. Все още обаче, в архивните комплекси на ДА-Кърджали продължават да съществуват празноти в отразяването на религиозния живот в Източните Родопи и дейността на съществуващите в региона различни вероизповедания, поради неглежирането на тази тема преди 1989 г.

    Под методическото ръководство на експерти на ДА-Кърджали и с тяхното активно участие и помощ се подготвят за приемане в архива и още няколко комплекса от документи, чието формиране започнахме по време на дарителската кампания.

    Надяваме се, че засиленият обществен интерес към наследените стари документи и снимки ще продължи и занапред. Отбелязваме със задоволство широкия отзвук и добрите резултати, постигнати от проявеното през последните няколко месеца съдействие и съпричастност на гражданите на Кърджали към обогатяването на архивните комплекси, съхранявани в ДА-Кърджали с документи от личен произход. Проведената дарителска кампания показа, че взаимното сътрудничество между институциите, които съхраняват историческата памет и гражданите е гаранция, че  историческите извори от личен произход ще се опазят и няма да бъдат разпилени и безвъзвратно изгубени за бъдещите поколени. Затова изказваме нашата благодарност към всички жители на града и региона, съхранили и дарили „късче” история за постоянно съхранение в Държавен архив – Кърджали.

    Приложени 7 снимки:

    1.     Каика на р. Арда до Кърджали с ученици и учители. /30-те и 40-те години на 

            миналия век/

    2.     Ученици от Кърджали през 30-те години на миналия век.

    3.     Съвещание на учители в Кърджали през 30-те години на миналия век.

    4.     Едното от кубетата и част от покрива на еврейската синагога в Кърджали . 

            /40-те години на миналия век. Каченият на кубето младеж е г-н Теню 

            Календеров от Кърджали-дълготодишен артист и музикален оформител в

            ДТ “Димитър Димов“-Кърджали/

    5.     Пред афиши на кинопрожекции през 50-те години на миналия век в

            Кърджали.

    6.     Парк „Горубсо“ през 1960 г.

    7.     Снимка на лидери на ОКЗНИ – Кърджали /около 1990 г./

                                                              

    Вълчо Златилов,

    Началник  Отдел  „Държавен архив”- Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ст
      стефан матеев
      0 0
      11:36, 22 фев 2017
      познавам Теню Календеров /ТЪНГЪРЪКА/, връстници сме, дойде от Крумовград, бе чешит
    • 2
      Ст
      СТЕФАН МАТЕЕВ
      0 0
      11:46, 22 фев 2017
      жалко, само малък детаил от синагогата, тя бе съизмерима с църквата ни Св Георги Победоносец, имаше голям центр. купол и 2 малки През 50- те години пред нея бе построен блок, сградата бе поутена, после направиха от нея склад ,,Печатни произведения,, влошиха се нещата с Израел , пък и не останаха евреи--повечето в Палестина, други в София и Пд /Давид Овадия /

    Още новини

    Последни новини