АБВ предлага увеличение на наказанията за трафиканти на мигранти

АБВ предлага по-високи наказания за трафиканти и за хора, които подпомагат преминаването на незаконни мигранти. Това се разбира от публикуван проект на страницата на Народното събрание.

Според проекта се предвижда и квалифициран състав, ако подобни престъпления са извършени от по решение или по поръчение на организирана престъпна група. Наказанието в такива случаи да е от три до 12 години, глоба и конфискация на имуществото. АБВ предлагат още и наказателна отговорност за приготовление и подбуждане към престъпленията - каналджийство и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната. Предложеното наказание е до две години затвор или пробация.

В мотивите на предложението се цитира статистика, според която статистиката показвала, че рядко се образуват дела за трафик на хора, а делата са за незаконно привеждане през границата.

АБВ предлага за превеждане през границата минималното наказание да се увеличи от три на пет години, а максималното да остане дванадесет.

Според последната статистика на МВР за последната седмица на септември са били задържани за месеца са били установени и задържани над 40 души за каналджийство. Това е по-малък брой в сравнение със същия период на миналата година. От началото на годината броят е близо 300 души.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини