Майчина прегръдка спасила Ева в асансьора на ужасите

Тригодишната Ева, която е пътувала в пропадналия асансьор в столичния кв. "Свобода", е без драскотина заради майчинска прегръдка. Миг преди кабината с петима души да се разбие - банковата служителка Цветелина вдигнала инстинктивно момиченцето на ръце. Затова най-вероятно русокосото усмихнато дете е без драскотина.

Майка му обаче е със счупен глезен и лежи в "Пирогов" с два пирона в крака, а бащата на Ева – Красимир, също е със счупен крак, но е настанен във Военномедицинска академия. Това разказа бабата на детето, цитирана от "Телеграф".

Поредният ужас с пропаднал асансьор се разигра към 18:40 часа в нова 6-етажна кооперация.

Семейството банкови служители Краси и Цвети се качили с детето си в кабината. Вътре влезли още двама възрастни – Анжела от четвъртия етаж и наемател в блока, който пътувал за петия.

Машината не е била претоварена, защото събира шестима души с общо тегло 400 килограма. Между втория и третия етаж, при изкачването, се откъснала носеща планка. Тя се намира в горната част на кабината и към нея са закачени специфичните въжета, които не били като на старите асансьори, защото машината била от хидравличните.

"Чу се страшен трясък, все едно бомба падна. Реших, че може и таван да се е сринал някъде, защото и това се е случвало, докато се строеше кооперацията", разказва Тотка Джамбазова от третия етаж.

Жената благодари на Бог, че не е била в кабината, защото от половин час се гласяла да излиза. Инцидентът я хванал на входната врата, която тъкмо заключвала. Тя е била от първите притекли се на помощ. Сигналът за случилото се подала малката Ева, тъй като започнала силно да плаче.

"Ориентирах се по рева на момиченцето, защото не се чуваха викове за помощ. Асансьорът беше паднал в приземния етаж, където е паркингът. Копчето светеше. Започнах да питам хората къде са – отговориха ми, че са при гаражите", спомня си Тотка.

Жената казва, че е успяла да открехне леко вратата, защото искала да вкара въздух в кабината. Пружината обаче била силна и тя помолила съседа си от втория етаж Георги да вземе нещо, за да я подпрат. Комшията изтичал до гаража си и се върнал с щанга, с която подпрели вратата, а на Ева дали вода, за да се успокои.

"Аз нямах телефон в себе си, но вече някой се беше обадил за помощ", каза Джамбазова. От блока обясниха, че постоянно имало проблеми с асансьора – или спирал, или пропадал няколко сантиметра под етажа, или тресял.

Той е произведен през 2008 г. у нас и е пуснат 2011 г. Последно е проверяван на 25 септември, само 2 дни преди инцидента. Фирма "Профи сървиз" отговаряла за поддръжката, съобщиха от ДАМТХ. Преди това имало друга, но живеещите я сменили.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини