Абрахим Хасан е първото дете с "трима родители"

Родено е първото дете с ДНК от трима души. Това е Абрахим Хасан, който е генетичен наследник едновременно на майка си, на баща си и на трети човек - донор, съобщава списание "Ню сайънтист".

Абрахим се е родил на 6 април 2016 г. в Мексико в семейство на граждани на Йордания, за които са се грижили американски специалисти. Лекарите са приложили безпрецедентната мярка, за да заменят част от ДНК на майката и така да предпазят бебето от рядък и смъртоносен генетичен дефект, поразяващ развитието на нервната система - синдрома на Лей.

Макар че майката е здрава, това генетично увреждане се е предало на предишните й две деца и е причинило смъртта им в ранна възраст, а също и още три неуспешни бременности. Тази фатална наследствена информация се предава в митохондриите на само 37 гена, които учените успели да заменят със здрави в ембриона.

Спорната все още техника засега е узаконена единствено във Великобритания и то не във вида, в който е била приложена в този случай. В Щатите е забранена, затова цялата процедура се провела в Мексико, където американските учени можели да работят "необезпокоявани" от местните органи на реда.

На теория методът за "бебе с трима родители" има няколко разновидности. Този, който е одобрен във Великобритания позволява да се оплодят яйцеклетки от майката и от донор със сперматозоиди от бащата. Преди да започне деленето на клетките и формирането на ембрионите, ядрата на двете клетки се разменят, така че това на майката да отиде в здравата обвивка. Но този метод не бил приемлив за семейството от Йордания, които като мюсюлмани протестирали срещу унищожаването на единия от двата зародиши.

Затова американският екип приложили друг подход - първо разменили ядрата на яйцеклетките и тогава оплодили само здравата. В ядрото няма от митохондриите, които пренасят генетичните болести, така че опасността от увреждане на детето била избегната почти изцяло. Учените изчислили, че по-малко от 1% от митохондриите на бебето имат връзка с мутацията на майката, а за да се развие синдрома и да се проявят проблеми, обикновено се наблюдава засягане на повече от 18%.

Специалистите казват, че това е нова ера в медицината, която може да помогне на семейства с редки генетични състояния да не ги предават на децата си. Душко Илич от лондонския "Кингс колидж" твърди, че сме свидетели на "революция". 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини