Върнали сме се на нивата на корупция от 90-те

Намираме се в критична точка по отношение на борбата с корупцията, заяви социалистът Валери Жаблянов по време на конференция в София.

Възможно ли е да се осъществява ефективна борба с корупцията при сега действащия обществено-политически модел, попита той. Нещата в България по отношение на корупцията вървят двупосочно, алармира депутатът от БСП.

Той атакува единия от въпросите в референдума на Слави Трифонов за намаляване на държавната субсидия за партиите. Според него това имало отношение към темата за корупцията.

Според Жаблянов в основата на корупцията у нас стои форсираната приватизация през 90-те. Опитите за специализирано законодателство не са ефективни, подчерта той.

Щели да се засилят политическите преследвания. Червеният депутат обвини премиера, че купил няколко избора.

Сериозна социална, икономическа и финансова реформа щели да решат проблемите с корупцията у нас, според Валери Жаблянов.
Проблемът с борбата с корупцията е централен политически въпрос, подчерта той.

Колегата му Филип Попов на свой ред обясни какво е корупция и произхода на думата корупция.

Депутатът представи резултати от проучване за нивата на корупцията. 1,3 милиона души са участвали в корупция. С 3,4% е скочила административната корупция за година. Според него нивата на корупция са от началото на 90-те, когато правовата държава е прохождала.

Попов припомни колко и кои органи имат правомощия за борба с корупцията: МВР, ДАНС, съд, прокуратура, БОРКОР, Комисията за установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Сметна палата, разследващият митнически инспектор.

През 2014 година от 10 000 затворници само 100 са зад решетките за корупция, стана ясно още от доклада на Филип Попов.

Според него трябвало да има информационна превантивна кампания как да се противодейства на корупцията. Социалистът се обяви за ефективно противодействие на корупцията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини