Кунева ще се бори за по-високи учителски заплати

Ще има ли 10% увеличение на учителските заплати – на този въпрос образователният министър Меглена Кунева беше доста предпазлива – може и да стане от новата бюджетна година, но е въпрос на преговори. Тя изтъкна как МОН има много задачи, много реформи и това се случва в условия на спазване на строга финансова дисциплина, което много пречи. Ще работим да се случи този колективен договор, подчерта образователният министър.

Тези 10% няма да променят значимо финансово, но ще са знак за уважение. Не вярвам в реформи без пари, изтъкна Кунева. Ще се боря българските учители и техният труд да бъдат оценени, обеща образователният министър. 

Ще кажа колко са учителите в България, колко напускат страната, колко работят след пенсионна възраст. Ще обясна на кое място са българските ученици в класацията на PISA – те не са на високо място. Така Кунева разкри как ще се бори за повече пари за учителите. Според нея е добър знак, че финансовият министър Владислав Горанов вече бил казал, че следващата година приоритет щяло да е образованието.

Наистина ли всяко трето дете в България е застрашено от отпадане от училище и дали в смесените региони спират учебния процес за молитва и има тенденция за радикализация? Нямаме сигнали за такова нещо в смесените региони, уточни Кунева.

По отношение на „История славянобългарска” и казусът с „изчезването” ѝ, Кунева заяви, че не е имало популизъм от МОН и че Тодор Танев не си е отишъл заради произведението на Паисий Хилендарски. Сега „История славянобългарска” ще се учи и по история, и по литература.

От думите на Кунева стана ясно, че тя е за по-кратка лятна ваканция. Мнозина учители обаче считат, че по-дългата ваканция е бонус заради ниското заплащане, което получават, уточни образователният министър. Децата не е задължително да са в училище по време на ваканция, но трябва да са ангажирани. Трябва да проучим общественото мнение, да си каже всеки какво мисли и да вземем решение, но да не се връщаме след това бързо на стария вариант, каза Кунева. Според нея не е дошъл моментът за реформа по отношение на ваканциите.

Училищата нямат право да събират допълнителни средства от родителите за консумативи, категорична беше Меглена Кунева в отговор на зрителски въпрос. Тя разясни и, че премахването на графата „Забележки” с „Отзиви и информация” щяло да създаде позитивна тенденция и нагласа сред децата да се стараят повече.

Политика 

Не ми се иска да вярвам в това, нека го оставим в полето на спекулациите - така Кунева коментира дали след президентските избори Радан Кънев и ДСБ ще напуснат Реформаторския блок. Макар и трудно, смятам, че отново ще успяваме и направим по-предвидимо всяко едно действие на Реформаторския блок, завърши Кунева.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини