Омбудсманите искат пряк избор и финансова независимост,Манолова ги подкрепя

Изображение 1 от 2

    „При нарастващото социално напрежение българските граждани все повече се нуждаят от една институция, която да ги защитава. Омбудсманът е човек с мисия, който защитава нуждаещите се и се бори срещу силните на деня монополисти. Проблемът в нашата страната е, че при мрежа от 265 български общини, само в 12 от тях има местни обществени посредници“. Това заяви Мая Манолова по време на Националната среща на омбудсмана с обществените посредници от цялата страна. 

    „За да сме по-ефективни всяка община трябва да има местен омбудсман. Трябва да бъде изградена национална мрежа от колеги, с които да работим. Една от причините да няма такава мрежа до момента в страната е разписаната в закона необходимост от квалифицирано мнозинство при избор на местен обществен посредник – 2/3 от общия брой на общинските съветници", посочи тя. 

    „Текстовете са приети през 2003 г., но 13 години по-късно те все още са трудно работещи. И в най-добрите времена за тази институция, са били избрани най-много 24 местни обществени посредници. Затова изразяваме нашата позиция за приемането на измененията в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които ще променят условията - с обикновено мнозинство да се избират местни обществени посредници, които ще институционализират позицията „местен обществен посредник“, подчерта Манолова. 
    В тази връзка омбудсманът пое ангажимент да изготви и специално предложение към финансовия министър Владислав Горанов, в което ще настоява за отпускането на целеви средства за общините, които изберат местен омбудсман.

     „Да има текст в закона, ще го внесем между първо и второ четене – всяка община, която избере местен обществен посредник ще получава целево финансиране за обезпечаване на неговата работа. По този начин ще се гарантира и независимостта им“, категорична бе тя. 

    На срещата  бе обсъдена и идеята за бъдеща промяна в закона, с която омбудсманът -  местен или национале,  да се избира с пряк вот. 
    Бе създадена и онлайн мрежа на местните обществени посредници, група в WhatsApp  – „Омбудсман“.

    "Това е онлайн група за взаимопомощ, където ще се подкрепяме взаимно при решаването на различни проблеми, ще споделяме опит, ще си помагаме с добри практики, взаимно ще се съветваме как да подкрепим един или друг гражданин", обясни на пресконференцията Манолова. 

    Националната среща бе уважена от обществения защитник на София Лилия Христова, на Шумен - Иван Капралов, на Бургас - Теньо Атанасов, на Казанлък - Гинка Щерева, на Кърджали - Расим Муса, на Пловдив - Борислав Стаматов и новоизбрания на Кюстендил - Васил Иванов.

    Кърджали бг вести
     

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини