Bank of America Merrill Lynch определи вероятността да живеем в матрица

Bank of America Merrill Lynch в бележка до своите клиенти направи оценка на възможността човечеството да съществува в матрица, т.е. да е обект на компютърно моделиране, пише The Business Insider.

Шансът животът ни да е компютърна симулация, която възприемаме като реалност никак не е малък. Според Bank of America Merrill Lynch вероятността е 20-50 процента.

Оценката се позовата на коментарите на Илон Мъск, американския астрофизик Нил ДеграсТайсън и шведския философ Ник Бостром.

"Много учени, философи и бизнес лидери смятат, че съществува 20 до 50-процентна вероятност хората вече да живеят във виртуалния свят на компютърното моделиране", се казва в доклада.

Аналитиците от банката напомнят, че през април 2016 год. изследователи се събраха в  Американския музей по естествена история, за да обсъдят този проблем. Тогава един от архументите беше, че човечеството вече се доближава до технологията за фотореалистично 3D-моделиране, в което могат да участват едновременно милиони хора.

Може да се предположи, че с постиженията в областта на изкуствения интелект и виртуалната реалност и с нарастването на изчислителната мощ в будеще цивилизацията ще може да пусне моделиране на предците си.

BAML разглежда трите вероятни сценарии за развитието на човечеството, посочени от Бостром.

Според първия ще изчезнем преди да достигнем "постчовешкия" стадий. При втория цивилизацията достига "постчовешко" съществуване, но не се занимава с моделиране на еволюционната история. И третият вариант: "ния вече се намираме в матрица".

Според философа, "ако ние сега живеем в симулация, нашите потомци почти със сигурност няма никога да моделират живота на предците си". 

Последиците от заключенията на Бостром за инвестиционната политика остават неизвестни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини