Путин и Обама се срещат на форума на Г-20 в Китай

Руският президент Владимир Путин може да проведе среща с американския си колега Барак Обама в кулоарите на срещата на Г-20 в китайския град Ханджоу. Форумът започва утре. Срещата на Обама и Путин не е съгласувана предварително, но може да се осъществи в работен ред, уточнява Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС. 

Тереза Мей се отправя към Китай за форума на лидерите от Г-20, който е първата по рода си международна среща за нея откакто пое премиерския пост на Великобритания, съобщи BBC. 
Основната цел на Мей при преговорите с колегите й от Г-20 е да ги убеди, че Великобритания остава „отворена за бизнес“. В програмата на пътуването й са включени срещи с Барак Обама и китайския президент Си Дзинпин.  

Лидерите на държавите от Г-20 ще се срещнат на 4 и 5 септември в китайския град Ханджоу. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представляват ЕС на 11-тата среща на върха. 

Туск и Юнкер представиха основните въпроси за срещата на върха в съвместно писмо до държавните и правителствените ръководители от ЕС. Това са ролята на Г-20 за справяне с международната бежанска криза, работни места, растеж и инвестиции, международна данъчна прозрачност и борба с финансирането на тероризма, устойчива международна парична и финансова система, отворена търговия и инвестиции, изпълнение на Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие и Парижкото споразумение относно изменението на климата. 

Темата на тазгодишната среща е „Към иновативна, засилена, взаимосвързана и приобщаваща световна икономика“.

Това е 11-ата среща на върха на Г-20, която обединява най-големите напреднали и бързо развиващи се икономики в света. Членовете на Г-20 са Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Италия, Индия, Индонезия, Япония, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция, Обединеното кралство, САЩ и Европейският съюз.

Заедно те представляват около 90% от световния БВП, 80% от световната търговия и две трети от населението в света. Тази година Китай е ротационен председател на Г-20. 12-ата среща на върха на Г-20 ще се проведе в Германия през 2017 г.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини