Неочакван резултат: Рядко разреждат алкохола на морето

Един от малко очакваните резултати от проверките на Комисията за защита на потребителите по морските курорти това лято е, че в олинклузив обектите и заведенията рядко разреждат алкохола. Това стана ясно на пресконференцията, на която ведомството на Димитър Маргаритов отчете резултатите от инспекциите си.

От общо 30 анализирани алкохолни проби от капанчета и ресторанти се оказало, че само в два от случаите джин и водка са били долети с H2O. При други две високоградусови напитки също са били установени несъответствия, които обаче са по вина на производителя.

От КЗП обаче изрично уточниха, че всичките регистрирани отклонения от нормите не са били опасни за здравето на хората, които са ги пили.

От началото на тазгодишния летен туристически сезон инспекторите на комисията са направили 2397 проверки в различни туристически обекти като в 6-8% от тях са открити нарушения.

Той отчете, че от началото на годината до комисията са били подадени над 13 000 жалби и сигнали.

Основната част от жалбите - около 40%, касаят телекомуникационните услуги. От КЗП обявиха, че ще продължат да обръщат сериозно внимание на тези проблеми и да забраняват порочни практики на доставчиците. Основните проблеми остават справедливото прекратяване на дългосрочните договори, непоисканите SMS-и и включването на потребителите в различни игри, които ощетяват потребителите.

Над 20 процента от сигналите до КЗК са рекламации за битова електроника, стоки за бита, дрехи и обувки. Основната част от тях са свързани с нелоялни практики при промоции и заблуди с намаления в търговските вериги.

Почти толкова са и жалбите срещу доставчиците на ток и вода, а през последната година се наблюдавала и тенденция за увеличаване на сигналите срещу онлайн търговци. 

Увеличават се и жалбите и към Европейския потребителски център. Той е приел 866 жалби за пътувания на българи в чужбина от началото на годината като 465 от тях са през летния сезон. Повечето от тях са свързани със забавени пътувания, анулирани резервации и загубен багаж.

ЕПЦ е услял да разреши няколко случая, при които търговци в чужбина са отказвали съдействие на клиенти от България. Директорът на центъра Игнат Арсенов посочи два от казусите. Първият от тях е за онлайн резервация на хотел в Чехия. Нашенка отправила запитване, получила потвърждение и платила капаро от 75 евро. След това обаче се оказало, че е станала грешка и всички стаи са пълни, но от хотела не върнали парите на българката, въпреки няколко подсещания. В крайна сметка това все пак се случило след като Европейският потребителски център се свързал с аналогична организация в Прага.

Вторият случай е още по-впечатляващ. При него семейство е пътувало със самолет от Кипър за София. Полетът се забавил с повече от 4 часа, а от авиокомпанията обяснили, че има стачка. Раздали по 3,50 евро на човек като компенсация. Българското семейство обаче проверило и разбрало, че стачка на летището няма и подали сигнал до ЕПЦ. Така в крайна сметка семейството получило по 250 евро на човек като компенсация плюс 70 евро за храна. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини