Гроб на високопоставен монах откриха на Перперикон

Гроб на високопоставен монах е разкрит при продължаващите разкопки в подстъпите на скалния град Перперикон, съобщава кореспондентът на БТА в Кърджали.

На гроба се натъкнал днес екипът на археолога Николай Овчаров. Той се намира в дясната част на олтара на разкритата наскоро най-голяма църква в Родопите. Именно това място отрежда високия му сан.

Църквата е датирана от 5 век.

Гробът е покрит с плочи. Той е добре изсечен и в него има съоръжение за оттичане на водата. Дълбочината му е до 70 см.

Археолозите не са открили кости. Те предполагат, че по всяка вероятност костите са изтлели, тъй като почвата е била с висока киселинност. Николай Овчаров открои и друга възможна версия – тленните останки да са били преместени в костница.

Данни за датировката са получени от намерените в гроба керамични парченца от тази епоха.

Общо 35 гроба са разкрити при разкопките. В тях са намерени позлатени, сребърни и бронзови накити, обеци, пръстени и позлатена апликация. Изключение прави гробът на високопоставеното духовно лице. Накитите са от втория период на църквата – 12-13 век.

На плочата върху единия от тях има кръст, както и името на човека и молитвени надписи. Овчаров обясни, че тепърва предстои да се доразчитат надписите. Била намерена и част от мазилка.

По керамичния под на църквата работят двама реставратори. Николай Овчаров смята, че тя е била стенописвана още през 5 век.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини