Гражданските влогове растат със 7% за година

Депозитите в банките продължават да растат и през юли, сочи статистиката на БНБ. Спестяват всички - гражданите, фирмите и финансовите институции като парите по техни сметки в края на юли са 65,6 млрд. лв., а нарастването за последните 12 месеца 9,2%.

Все пак темпът се забавя, което е тенденция за показателя в последните години - за юни ръстът е малко по-висок - 9,5%, съобщава "Стандарт".

Най-голям дял в пълненето на банковите сметки имат т.нар. финансови институции - пенсионни и инвестиционни дружества, застрахователи и пр. Те отбелязват ръст от 36 процента в сравнение със същия период на м.г., което е доста впечатляващо.

Делът им в общата сума на вложенията обаче не е значителен - 3,8 млрд. лв.

Най-много, както обикновено, са депозитите на гражданите - 43,7 млрд. Или над 66% от средствата, прибрани в банките от неправителствения сектор. Спестяванията на населението се увеличават на годишна база със 7% в края на юли 2015 г., но в сравнение с година по-рано са по-малко с 0,2%.

С по-голям процент нарастват парите на бизнеса в банките, но това не е новина. За последните 12 месеца обаче те също свалиха темпото и от ръст 12,9 на сто в края на юли 2015 г. пада на 10,2% през юли 2016 г.

Ледниковият период в кредитирането продължава и причина за това се изтъква продължилата близо година подготовка и проверка на качеството на активите в банките и последвалия стрес тест. Всички предричаха пореден етап в спада на кредитирането и той се случи.

Оживлението в жилищното кредитиране, характерно за последните няколко месеца, продължава и през юли с 0,6% на годишна база (при 0,2% за юни), но не може да спаси положението.

Неправителственият сектор като цяло почти не е помръднал, ако не смятаме пренебрежимо малкото повишение на финансирането за юли 2016 с 0,003% (но все пак месец по-рано има спад с 0,6%). Бизнес заемите намаляват в последните 12 месеца с 0,6% в сравнение със същия период на м. г., а потребителските - с 1,1%.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини