Рискове при системите за лицево разпознаване, пръстов отпечатък и сканиране на ириси

Експеримент на учени показва, че системите за сигурност, които разчитат на лицево разпознаване, могат лесно да бъдат заблудени чрез използването на триизмерни модели, съобщава сп. Wired. Учените от университета на Северна Каролина могат да заблуждават и системите за сигурност на мобилните телефони само чрез снимки, взети от Facebook.

Специалистите са използвали снимки на 20 доброволци. Те са взели техните изображения от профилите им в социалните мрежи, както би направил хакер. След това са използвали кадрите, за да направят 3D модели на лицата им чрез софтуер. Дори са добавили анимация на мърдане на веждите и очите, за да изглежда, че реално лице гледа в камерата.

Учените дори направили и софтуер, който да може да възстановява неясни елементи от лицето. Например ако снимката не е на цялото лице, размазана е или част от лицето е в сянка. Софтуерът работи дори и в случаите, когато учените са намерили само 2-3 снимки с ниско качество.

За тестовете учените са използвали общо пет различни системи за сигурност. В зависимост от настройките и прецизността на модела опитите са били успешни в 55% до 85% от случаите за четири от петте системи.

Учените посочват, че създателите на системите за сигурност постоянно работят за тяхното подобряване, но все още има какво да се желае. Добра допълнителна защита е сканиране на лицето за инфрачервен сигнал, който излъчва всяко лице, но не може да бъде пресъздаден от виртуално изображение. Тези и други защити обаче все още са или скъпи, или рядкост в системите, които се предлагат.

Според специалистите пръстовият отпечатък и сканирането на ириси са по-сигурни, поне засега. Рискът при тях обаче е как тази информация да се запази в тайна. Веднъж изтекла в мрежата, няма парола, която да я замени, отбелязват учените.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини