„Под прикритие“ изсичат промишлено гори в националните паркове

Да се прекратят възможностите за промишлени сечи във вековните гори в трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан. За това настояват от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

От НПО-то са изпратили писмо до екоминистърката Ивелина Василева, в което посочват, че промишлените сечи се извършват под прикритието на „поддържащи и възстановителни дейности”.

Настояването им идва, след като наскоро е обявен конкурс за добив на дървесина в Национален парк „Рила”.

Коалицията „За да остане природа в България“ изтъкват, че т.нар. „поддържащи и възстановителни дейности” всъщност представляват обикновена сеч за добив на дървесина, забранена от Закона за защитените територии.

От природозащитниците идва предложението в новите планове за управление на националните паркове подробно да бъде разписано какво означава „поддържащи и възстановителни дейности”. Докато това се случи, трябвалода се преразгледат исканията за сечи в националните паркове и поддържани резултати за 2016 година. Те са категорични, че трябва да бъде осигурена дървесина единствено за хижите в националните паркове.

От „За да остане природа в България” са категорични, че на пазара има изобилие от дърва за местното население. Те изтъкват, че националните паркове не би трябвало да се разглеждат като източник на стопанска дървесина на занижени цени.

Природозащитниците настояват всички поддържащи и възстановителни дейности в горите да се провеждат само за отстраняване на инвазивни и неместни видове или провеждане на санитарни сечи при нападения на вредители и реална заплаха за гората.

Залесителни мероприятия за възстановяване на местообитания да се провеждат след положително научно становище от Българската академия на науките и положително решение на Националния съвет по биологичното разнообразие, предлагат още природозащитниците на екоминистъра.

От „За да остане природа в България” искат също да се прокарват минимум нови горски пътища. Там, където е необходимо, пък да се възстановяват в срок от 3 месеца след сечите и достъпът през тях да бъде възпрепятстван.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Яв
    Явор
    1 0
    17:10, 22 авг 2016
    Зелените са рекетьори. Саотират само големи проекти, използват ги за механизъм за искане на подкупи от инвеститорите. Иначе интересът им към природата е нулев.
  • 2
    Ил
    Илия
    0 0
    18:46, 23 авг 2016
    Протестират само, когато им е изгодно, тоест когато са им платили да саботират проекти в "името на екологията". Аман от псевдо еколози!
  • 3
    Иц
    Ицо
    0 0
    20:53, 23 авг 2016
    За да остане природа в България, да има работа и хората да останат в България май трябва да закрият тая сектантско-рекетьорска клика „За да остане природа в България”.
  • 4
    Сп
    Спрете Се
    0 0
    21:22, 23 авг 2016
    Сетиха се те, че в държавата има сериозен проблем с незаконното изсичане на горите. Сигурно са измислили поредната вратичка в закона или проектче, от което да могат да се възползват, за да "усвоят" някой друг лев от бюджета на България.
  • 5
    Кр
    Кремена
    0 0
    21:28, 23 авг 2016
    Ако няма „поддържащи и възстановителни дейности”, самите гори ще загинат. Не е много далеч от акъла да се сети човек, че тези гори са оцелели и са се запазили и до днес именно, защото се е извършвала тази поддържаща сеч на стари и болни дървета. Не ви ли е малко странно, защото Зелените рекетьори не искат по-строги мерки за надзор и по-високи глоби и наказания за злоупотреби, а именно да се спрат всякакви дейности поддържащи горите? Тези хора от „За да остане природа в България” нямат дори и елементарното образование и познания, но искат да определят какво и как да прави държавата. За мен това си е поредния опит за провокации и изнудване.
Последни новини