Физиците подтвърдиха откритието. Пета фундаментална сила замесва тъмната материя

Американски физици потвърдиха възможното откриване на пето фундаментално взаимодействие, свързано с тъмната материя. Изследването е публикувано във Physical Review Letters, за него съобщава Калифорнийският университет в Ървин, САЩ.

Физиците са публикували изследването си за възможните взаимодействия на новата частица - протофобния Х-бозон. Тя участва в реакции само с електрони и неутрони. По интерсното е, че влиза в тъмната част от природата. С нейна помощ физиците обясняват аномалията, наблюдавана експериментално при прехода в основно енергийно състояние на берилий 8.

За първи път аномалията била забелязана от унгарски физици. Те приеха, че това е свидетелство за съществуването на хипотетична частица, участваща в пето взаимодействие и тази чатица е тъмен фотон с маса 17 мегаелектронволта.

Американски учен подтвърдиха аномалията в публикация от април  2015 год. и предложиха друго обяснение за нея. Новият протофобен Х-бозон, объяснява редица експерименти, при които се наблюдава аномален магнитен момент на мюона.

Известните до момента четири фундаментални взаимодействия са: силно, слабо, електромагнитно и гравитационно. Петото взаимодействие е свързано с тъмната материя - хипотетична субстанция, което се проявява само при гравитационно взаимодействие.

"Ако в бъдещите експерименти се потвърди откриването на пета сила, това напълно ще промени нашите представи за Вселената и ще има последици за обединяването на взаимодействията и тъмната материя", казва водещият учен на новото изследване Джонатан Фенг.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини