Излекуваха бебета с алергия към фъстъци чрез имунотерапия

Бебета с алергия към фъстъци са били излекувани успешно чрез имунотерапия. За резултатите от клиничните изпитвания съобщи вчера Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ.

След терапията близо 80% от децата са включили успешно в менюто си храни, които съдържат фъстъци. Изследвани са 40 алергични деца на възраст от 9 до 36 месеца.

Терапията включва ежедневна консумация на фъстъчен протеин. В началото ù протеинът е в малки количества, които се увеличават постепенно. Изследователите са установили, че и ниско-, и високодозираният прием успява да потисне алергичната реакция на организма към фъстъците.

Учените подбрали на случаен принцип пациентите, на които да дадат нискодозиран протеин (300 мг/ден) и тези, на които дали високодозиран (3000 мг/ден). При почти всички пациенти се проявили странични ефекти в резултат на приема, например стомашни болки, но те не са били сериозни, не са изисквали лечение и са отшумели във времето. След 29-месечната терапия участниците са спрели напълно приема на фъстъци за 4 седмици, преди отново да ги включат в менюто си. Близо 80% от тях не са проявили алергични реакции.

Работата на учените е била частично подкрепена от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, както и от Националния център за напредъка в транслационните науки. И двата са част от Националните институти по здравеопазването на САЩ.

Предишни изследвания с по-големи деца показват, че фъстъчената имунотерапия може да предложи защита срещу потенциално животозастрашаващите реакции на организма, причинени от консумацията на фъстъци. В това проучване изследователите, водени от д-р Уесли Бъркс от Университета на Северна Каролина в Чапел Хил, приложили терапията и на по-малки деца и стигнали до извода, че тя може да промени хода на алергията и да позволи безопасното включване на фъстъци в менюто им.

Учените продължават наблюдението си над пациентите, за да установят какъв е дългосрочният ефект от терапията.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини