Прощаваме се с Никола Анастасов днес

Днес се прощаваме с любимия на поколения българи актьор Никола Анастасов. Поклонението е от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър. 

Никола Анастасов почина на 84 г., 59 от тях той игра на сцената на любимия си Сатиричен театър, където има над 50 роли. 

Никола Анастасов е роден на 22 април 1932 година. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 година при проф. Стефан Сърчаджиев. От 1957 година до последните си дни е на сцената на Сатирата. Тук „Усмивката на Сатирата“, както го нарича колегата му Георги Калоянчев, изиграва най-емблематичните си роли в театъра – сред тях са Лило от „Суматоха“ и Лазар от „Януари“ на Радичков, Колоездачът от „Когато розите танцуват“ от Валери Петров, Санчо Панса от „Рицарят на печалния образ“ от Стефан Цанев, Мамаев от „И най-мъдрият си е малко прост“ по Островски. Той изпълнява главните роли и в пиесите на Стратиев „Сако от велур“, „Римска баня“, „Рейс“ и „От другата страна“.

Навръх 84-тия си рожден ден на 22 април доайенът на Сатирата отново се качи на сцената, въпреки крехкото си здраве, в спектакъла „Лека форма на тежка депресия“ по текстове на Станислав Стратиев.

След спектакъла той се обърна към публиката с думите: „Пожелавам на хората повече да се смеят. Смехът е превъзходството на човека!“

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини