Европа ни дава 30 млн. евро да строим далекопровод за ток от вятър и слънце

Европейската комисия оценява енергийните инфраструктурни проекти в България и съседните страни членки като важен приоритет на Енергийния съюз на ЕС. Комисията взе решение днес да отпусне 29.9 милиона евро за строителството на нов 140-километров далекопровод между Добруджа и Бургас, съобщи представителството на ЕК в София.

Целта на съоръжението ще бъде да пренася електричество, произведено от вятъра и слънцето.

Далекопроводът е от т. нар. "проекти от общностен интерес" и е част от групата проекти от "Черноморския коридор": три електрически далекопроводни линии, която ще увеличат възможностите за пренос на електричество по протежение на румънското и българското черноморско крайбрежие, както и между останалата част от Европа и Турция, уточняват от представителството на ЕК.

От мисията посочват, че подкрепата от ЕС за България ще допринесе за повишаване на сигурността на доставките на електричество и ще интегрира на пазара мощностите за производство на ток от въозбновяеми енергоизточници. Друг положителен ефект се очаквал от увеличаването на възможностите за бъдеща търговия с ток.

"Новият български далекопровод ще увеличи възможностите за обмен на енергия и ще позволи преноса на нова вълна от чиста енергия от Югоизточна Европа", заяви еврокомисарят за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви: 

Подкрепата от ЕС за новия български далекопровод покрива 50% от необходимото финансиране. Той ще бъде построен от българския системен оператор "Електроенергиен системен оператор" ЕАД и се очаква да бъде въведен в експлоатация до 2022 г.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини