Отец Саръев: На Европа тепърва й предстои да преживява шокове

Днешният свят е на консуматорското общество, в което се зачита само яденето и пиенето. Традициите, вярата, духовността са отстъпили на заден план, констатира отец Боян Саръев в интервю за Bulgaria ON AIR.

"Камбаната бие сред цялото ни Отечество с намерението народът ни да се пробуди духовно, защото живеем в един комерсиален свят във времето на консуматорското общество, където се признава и зачита само яденето и пиенето", каза той.

Отец Саръев призова за възстановяване на традициите, на училищата по вероучение, на навиците да се ходи редовно на църква.

"За да имат нужда и истинска потребност от Бог, от вяра, възвишени и духовни неща е нужно познание", обясни той. Според него голяма част от българския народ не познава вярата, духовността, а там е липсата от потребността от Бог, от възвишеното.

"Европа вече не е на Моцарт, Виктор Юго, Балзак, а и тя е в нов културен цикъл - на яденето и пиенето, шоуто, на шумните и безсмислени развлечения", констатира още отец Саръев.

Той направи мрачната прогноза, че на Европа тепърва й предстои да преживява шокове, защото не се държи адекватно. "Не може да оставиш едни тълпи, едни безкрайни вълни да заливат континента с чужда култура и религия", допълни отец Саръев.

Според него 2 милиона бежанци на вратата на България са голяма заплаха и страната ни няма да може да се справи с тях. Той е категоричен, че никой не знае как ще протекат процесите оттук нататък, но прогнозира, че не ни очаква нищо добро.

Отец Саръев коментира и последните нападения във Франция, където мюсюлмани убиха свещенник.

"Мохамед препоръчва да бъдат избивани християните, неверниците, включително и в храмовете по време на молитва. Ще влизаме навсякъде със страх. Нещата ще бъдат още по-страшни, още по-свирепи, още по-кръвопролитни, по-безчовечни, докато Европа, а и християнският свят не възстановят инстинктите си за самосъхранение", категоричен е отец Саръев.

Според него държава в Родопите няма. "Там всичко е оставено в ръцете на анти-българската турска партия ДПС и всичко е монополизирано от тях - и политиката, и икономиката, и религията, и културата", настоя отецът.

Според него Родопите отдавна се подготвят да се приобщят към турската държава. А Ердоган и турските политици нямат понятие от европейската култура и европейските културни процеси.

"За една религия, а и за всяко учение, идеология се съди по това какви плодове дава. Ние виждаме кървавите плодове, безумието на исляма, което кара десетки, а може би след време и хиляди млади хора, които ще се самовзривяват в името на Аллах. Не може да има толкова кървав Бог и ако го има, той е несправедлив", добави духовникът.

Той коментира като "несериозна" групата в социалната мрежа Facebook "Отец Боян Саръев за президент".

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ta
    tanyo
    1 0
    14:07, 4 авг 2016
    Точно този пък тръгнал да говори за морал! Знаем го що за стока е - фурнаджийска лопата.

Още новини

Последни новини