Расте цената на земеделските земи

Преди 25 години, непосредствено преди връщането на земите, тяхната цена беше много ниска и достигна дори до 50 лева за декар и много хора тогава продаваха земите си именно на тези цени. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна доц. д-р Грозю Дочев, консултант по оценка на земеделски земи. Той посочи, че сега обаче, на базата на постановления на Министерски съвет от 2009 и 2011 година, е установено какви цени трябва да имат земите като се изхожда от категорията им.

Институтът „А. Пушкаров” в София е направил класификация на българските почви в 10 категории. Първа категория са най-хубавите и плодородни земи. Те стигат до пета категория. Земите от девета и десета категория са с по-ниски цени. „Цените се определят веднъж от качеството на почвата и освен това и от местоположението на имота – дали е близо до път, до някакъв индустриален център за да могат да се продават стоките от производството, което се прави и т. н. Така че цените варират, но сега вече са по-високи. Мога да дам пример, че в момента земи от трета категория струват между 550 и 600 лева”, посочи още доц. д-р Грозю Дочев.

Той добави, че има и цени 700 – 800 лева. „А в Добруджа декарът струва над 1 000 лева. Първа категория е около 1 000 лева, втора около 900, трета около 700 и така. Ливадите в планинските райони се продават по около 400 лева за декар”, обясни още доц. Дочев. Той добави, че цените на земите в регулация са по-високи, защото парцелът е регулиран, но и там повече от 1 000 лева за декар не се дава.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини