Дадоха старт на строежа на новия завод на "Язаки" край Димитровград

    Първа копка на новия завод за кабелни инсталации на "Язаки" в Община Димитровград бе направена днес. Церемонията събра на терена от 30 000 кв.м. между Хасково и Димитровград представители на "Язаки", на фирмата - изпълнител "Хоризонт Иванов", на Агенцията по инвестиции, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, областният управител Станислав Дечев, депутати, кметове, съветници.

    Преди символично да бъде поставено началото на строителните дейности, начинанието благослови с водосвет Архиерейски наместник Георги Тодев.

    "Аз съм щастлив човек днес, защото като кмет си давам ясна сметка, че за да се развива един град и регион, на хората трябва сигурност и работни места", бяха думите на Иво Димов по време на официалната церемония. Той припомни, че преговорите с "Язаки" са продължили три години и са били положени много усилия за реализиране на инвестицията. Според Димов, не без значение за избора да се инвестира в Димитровград е факта, че наблизо преминава магистрала "Марица".

    "Поставяме началото на мащабен проект, надяваме се след една година да се съберем отново тук, за да открием завода", заяви Светослав Богалински от фирмата- инвеститор. Той посочи че вложените средства в реализицията на завода са в размер на 25 млн.лв., а като подизпълнители ще бъдат привлечени местни фирми.

    Клаус Щеркер от „Язаки Европа“ припомни дългогодишната дейност на фирмата в България, като каза, че заводът в Димитровград е трети у нас. Отново бе посочено, че поетапно ще бъдат наети 3 000 работници при работа на завода на пълен капацитет. Това ще е един от най-големите заводи на "Язаки" в Европа" и в него ще се произвеждат кабелни инсталации за "Мерцедес", обясниха от "Язаки"

    Думата взеха и министърът на икономиката Божидар Лукарски, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Според Лукарски, България е предвидима инвестиционна дестинация, след като "Язаки" вече 10 години развиват своята дейност тук.

    Томислав Дончев бе категоричен, че инвестициите се случват след добри условия, солидни аргументи и много усилия. Той поздрави всички, които имат заслуга да бъде даден старт на новото предприятие в Хасковски регион. Очаква се заводът да бъде готов през юли 2017 година.

    Още снимки от церемонията - вижте на Фейсбук страницата ни!

    Видео репортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      An
      ana
      13 -4
      16:44, 28 юли 2016
      Къде е бате Бойко,как така не е дошъл и той да копа?!
      • Ji
        jik
        11 -4
        17:12, 28 юли 2016
        Явно ремонтиращата се магистрала Марица му е попречила да дойде да копа и той!!!!
    • 2
      Гр
      Гражданин
      1 -4
      20:16, 28 юли 2016
      Малоумници!!!
    Последни новини