Отпадат 12 паралелки, били фантоми. Без съкратени учители

Изображение 1 от 2

    Осем  паралелки след седми клас в Хасковски регион отпадат от новата учебна година, още 3-4 ще бъдат закрити и след 8-ми клас. Въпреки това, няма да има съкратени учители, информира шефът на РИО на МОН Иван Панайотов. Обяснението за по-малкото класове, но запазването на броя на учителите е, че в някои от случаите непопълнените паралелки са заявени от училищата над план-приема и всъщност са били потенциални кандидати за ученици. Реално тези класове и преди не ги е имало, така че не се налага освобождаването на учители, те ще си имат необходимия хорариум, обясни шефът на образованието в региона. Догодина обаче паралелките ще са в пъти повече, защото към гимназиите едновременно ще се насочат и седмокласниците, и осмокласниците, тъй като в резултат на образователната реформа и едните, и другите ще излязат едновременно от етапа на основното образование през 2017 година.

    По повод информациите, които се тиражират напоследък за масово пенсиониране на учителите под натиск от директорите преди 1 август, когато в сила влиза по-високото обезщетение от 10 заплати, вместо досегашните 8, Иван Панайотов обясни, че в Регионалния инспекторат в Хасково нямат подадени сигнали за такива случаи. Тази част от новия училищен закон влиза в сила веднага и е финансово подсигурена, въпреки че новите правила за финансиране на училищата са отложени за 1 януари 2017 г.

    По друга от злободневните теми в образованието, която се коментира като проблемна в някои от областите - липсата на достатъчен брой учители по математика и информатика, Панайотов посочи, че в Хасковско тя не е на дневен ред. „В Хасково имаме достатъчно кандидати за овакантените места от пенсиониралите се учители. Дори там, където ми се струваше, че може да има проблем - в началното образование, заради целодневната форма на обучение, опасенията ми се оказаха неоснователни“, коментира още той. Към момента има само няколко свободни места за начални учители - две в СОУ “В. Левски“ и едно в ОУ “Ив. Рилски“.

    Две са овакантените места за литератори в Езиковата гимназия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Пи
      Питане
      22 -2
      08:09, 26 юли 2016
      А защо има две свободни места за начални учители в СОУ “В. Левски“? Някои ще благоволили да отговори!
    • 2
      От
      отговор
      23 -4
      09:47, 26 юли 2016
      Що питате -всеизвестно е че за хасково не важи кодекса на труда. В май се освобождават учители и септември се назначават същите. Не чакайте отговор от пионката панайотов. Мухльо
    • 3
      Но
      ново питане
      28 -3
      10:08, 26 юли 2016
      А защо нито едно от 2-те места във " Васил Левски" , това в " Рилски и двете в Езиковата не са обявени като вакантни в РИО?
      Защо поне 40-50% от свободните места в Хасковските училища не се обявяват?
      То така и така накрая си назначават техни хора, ама поне нямат ли задължение да ги обявят в РИО?
      Не би ли трябвало директорите да се санкционират за това ?
      Не би ли трябвало и " експертките" по РИО да се санкционират, че не качват редовно в сайта свободните места?
      • Не
        Незапознат
        2 -3
        23:56, 26 юли 2016
        Какво сте се захванали за това РИО?При тях това просто е статистика.Пък и са толкова мудни че не ви препоръчвам да се занимавате с тях.Ако искате по-точна и навременна информация това е бюрото по труда.Там са задължени директорите да обявяват свободните места.Защо използвате цифри за вашата си статистика?Как ги определихте тези 40-50%?Ако не са обявени значи предстои да се направи това.За 2 работни места в Соу ''В.Левски'' не знам а само за 1.Но сега е време за отпуски така че информацията ми може да е стара.Говоря за начални учители!Предполагам че ще има и за други но не мога да кажа за колко. Пък и не е моя работа.По- надолу има коментари които в известна степен са точни но не се подвеждайте по тях.Пробвайте,подайте си документите!
        А що се отнася за последните ви 2 въпроса ще поживеете и ще си отговорите
        сама.И когато това стане никога повече няма да ги зададете.
    • 4
      Хе
      хей1
      20 0
      10:43, 26 юли 2016
      А пенсионирахте ли ************** - пом.директор в ОУО. Тя отдавна е навършила години за пенсия, но не я пенсионирате защото връзките са силни. Пълен е резилът. Учителите шътнати, ама нея не.
    • 5
      Am
      aman
      17 0
      11:57, 26 юли 2016
      Да не е луда да се пенсионира, кой от лапане се отказва, пък и древната професия не се забравя лесно :)))))))))))))))
    • 6
      Та
      Така стоят нещата
      21 0
      12:50, 26 юли 2016
      И да питате и да не питате ще се назначат точно хората които трябва. Какво сте взели да ги пришпорвате "горките" директорки и ексПерти от РИО - нали така трябва да се изнесат обявите, че да отговарят точно тези хора, за които са нарочени местата - образование, стаж, специалност, години, цвят на очите, ръст, тегло и други белези, име и фамилия... пардон, без последното! На печелившите честито!
    • 7
      Да
      да питам
      18 0
      13:46, 26 юли 2016
      докога ще се държат пенсионери на работа да взимат пенсия и заплата а младите да седят без работа
    • 8
      То
      Тонка
      14 -5
      14:08, 26 юли 2016
      в МЕХАНОТО държат много пенсионери - Емануил Керекинян отдавана е за пенсия ,изкукал пияница вечно опикан,Мария Сапунджиева
    • 9
      Md
      mdjr.
      20 -1
      15:36, 26 юли 2016
      Хич не си правете труда да подавате документи в Левски - няма да ви огрее. Казвам ви го от личен опит. Дори да ви приемат документите, няма да ги погледнат. Оная директорка си има нагласени хора за всяко работно място - от учителка до чистачка. Освен това госпожата не желае да назначава хора на възраст - тя иска "млади" и "свежи" кадри - трябва да са и симпатични и приятни, да я четкат по самолюбието и трябват хем да носят на работа, хем да носят на купони, че там всеки месец се заформят едни грандиозни празнества с програма, в които разбира се директорката има главна роля в сценичните изяви! Изобщо "артистична" среда, ама малко АРТЪК за образованието идва!
    • 10
      Бл
      Блян
      12 0
      16:48, 26 юли 2016
      Аз пък искам да съм счетоводител в тва соу. Кеф ти кафенца, кеф ти цигарки, кеф ти 2 часа обедна почивка, кеф ти кодекс на труда и лоша дума от директорката няма да чуеш! Кеф ти работа хем за повече пари, хем в чудесни условия - чисти, светли офисчета, будоарчета, гардеробчета, столово хранене, раздумка и т.н. Да са чудиш от кво се оплакват хората в тва училище!
    • 11
      До
      До горния коментар
      19 0
      17:18, 26 юли 2016
      Нещо не сте разбрали относно работната атмосфера - тя най-често изглежда кеф ти това..., кеф ти онова..., ама и тия същите не знаят какво говори любимата им шефка зад гърба. Вие да не мислите, че много лесно може да се понася личност като тая амбициозна и всичко знаеща госпожа - не е работа да си вързан все за *упето на директорката, винаги трябва да си готов за четки, да премаш всяко нейно виждане и разпореждане, да не се оплакваш от нищо, да не мрънкаш, всичко да харесваш и само положителни забележки да правиш! И със сигурност да търпиш тъпи и плоски шеги, да се връзваш на селски манталитет, да се правиш, че не си разбрал намеци за превъзходство и да си запушваш ушите като се говори зад гърба ти - колко си тъп, колко си невъзприемчив, колко си ограничен .... и т.н. Ами то колко култура има една директорка, която говори без да мисли - всеки около себе си ще обиди, на всеки ще се разкрещи, поведението й е функция на настроението, за никого добро не е казала, на всеки кусур намира и само тя самата е велик капацитет! Част от качествата на един ръководител трябва да бъде реалната преценка за себе си! Иначе за кво си там - освен да се държиш гадно за нищо друго!
    • 12
      Ма
      Марияна К.
      18 0
      20:12, 26 юли 2016
      Росимира кехайова-драганова е най голямата клюкарка в учи;ището
    • 13
      Йй
      ййикъ
      7 -2
      20:42, 26 юли 2016
      На Цанко от ФСГ вече не му останаха учителки за пенсиониране, всичките му са млади и стават и за друго...
    • 14
      Пе
      Пенка
      2 0
      04:50, 23 сеп 2016
      Росимира кехайова е интригантка. По далече от нея.
    • 15
      Де
      Десислава
      0 -1
      14:19, 6 юли 2017
      Росимира Кехайова ,която беше в ПГМЕТ"Стойчо и Кица Марчеви" е много готин преподавател и човек.За съжаление са рядкост вече тези учители

    Още новини

    Последни новини