Пет години нападения от мюсюлмани в Германия – хроника на факти и заблуди

Четири нападения, три от тях извършени от мигранти, бяха извършени през последните 7 дни в Германия. Експлозията в баварския град Ансбах от неделната нощ е дело на сириец, получил в България статут на хуманитарна защита, защото идва от район на война. За него баварските власти твърдят, че е действал с мотиви на радикален ислямистн, но дали това важи за останалите случаи?

Агенция dpa разпространи хронология на по-известните инциденти от последните 5 години:


24 юли 2016 г. - След като е върнат от входа на музикален фестивал в град Ансбах, 27-годишен сириец се взривява със самоделна бомба. Загива само той и са ранени 15 души. Мъжът е имал психически проблеми, два опита за самоубийство и лечение в психоклиника. Според баварските органи на реда в мобилния му телефон има видео, на което той се заклева във вярност на лидера на "Ислямска държава". Засега изглежда, че той сириецът не е свързан с екстремистка организация (макар агенция, отразяваща дейността на "Ислямска държава" да обяви, че груировката поема отговорност за взрива), но мотивите му идват от радикалния ислям.

23 юли 2016 г. - сирийски бежанец на 21 години уби с нож жена и рани други двама души в южния германски град Ройтлинген, след което бе арестуван от полицията. После се оказа, че той е познавал нападнатите, убитата на 45 години е била негова колежка в дюнер закусвалня от няколко месеца и между двамата е имало скандал. Полицията казва, че мъжът страда от психическо заболяване, познат им е за сбивания, кражби и притежаване на дрога и че двамата са пристигнали от Полша. Първочаналните съобщения, че е размахвал мачете или сатър, не са потвърдени.

22 юли 2016 г. - младеж с германско и иранско поданство застреля 9 души и се самоуби в Мюнхен. Атаката предизвика масова паника и блокира центъра на баварската столица сред твърдения за още поне двама нападатели. Оказа се, че той изглежда е вдъхновен от случаи на масова стрелба по света (в частност избиването на почти 80 души от норвежеца Андерш Брейвик). Полицията изключва каквато и да е връзка с "Ислямска държава" на 18-годишния нападател.

18 юли 2016 г. - въоръжен с брадва и нож, 17-годишен бежанец от Афганистан нападна минувачи във влак край баварския град Вюрцбург. Петима са ранени, някои от тях – с опасност за живота. Полицията застрелва нападателя. Във видео, заснето в стаята му в приемното семейство, в което е бил настанен, той обявява вярност към "Ислямска държава".

Април 2016 г. - двама млада салафити от Гелзенкирхен взривяват сикхски храм в западния град есен след като там е имало сватба. Трима са ранени, следсвието смята, че има терористичен момент в нападението.

Февруари 2016 г. - по време на проверка на главната гара на Хановер 15-годишен германец от марокански произход атакува полицаите с нож, нанасяйи им рани, опасни за живота. Федералната прокуратура обявява, че това е било самоубийствена операция, вдъхновена от "Ислямска държава".

Март 2011 г. - млад косовски албанец застрелва двама американски войници и тежко ранява други двама на летището във Франкфурт. Смята се, че е действал сам. През 2012 г. е осъден на доживотен затвор.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини