Метежниците ще бъдат съдени в символичния за армията квартал Синджан в Анкара

Военните, обвинени в участие в провалилия се опит за преврат в Турция, ще се изправят пред съд в анкарския квартал Синджан, който през 1997 г. е бил сцена на демонстрация на мощта на турската армия преди извършването на "постмодерния преврат", предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че новият съд ще бъде изграден в квартал Синджан, където на 4 февруари 1997 г. армията изкара десетки танкове и бронирани коли след протест на ислямисти, на който присъствал иранският посланик в Анкара. Няколко месеца по-късно премиерът ислямист Неджметтин Ербакан бе отстранен от власт под натиска на армията.

Във връзка с опита за преврат в Турция на 15 юли тази година досега са били задържани над 13 хиляди души. 9 хиляди от задържаните са военни, сред които има 160 генерали и адмирали, отбелязва "Ройтерс".

В края на миналата седмица министърът на правосъдието Боздаг заяви, че в момента в страната няма достатъчно съдилища, в които може да бъдат съдени толкова заподозрени, поради което е необходимо да се изгради нов съд. 

Проправителственият в. "Йени шафак" писа, че мястото, на което ще бъде новият съд, не е избрано случайно. "Синджан бе избран специално за делата срещу пучистите", отбеляза изданието. 

В новия съд, който ще бъде най-големият в Турция, ще може да се събират 900 души. Комплексът ще включва и затвор, посочи "Йени шафак".

През изминалото десетилетие в Турция бяха заведени дела срещу стотици лица, сред които много военни, заподозрени в участие в два заговора за преврат - т. нар. случаи "Ергенекон" и "Чук". Процесите се състояха в съд в комплекса Силиври край Истанбул, припомня "Ройтерс". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини