Боян Петров изкачи връх Нанга Парбат

Българският алпинист Боян Петров изкачи осмия си осемхилядник - Нанга Парбат (8126 м).

Потвърждението дойде от испанеца Феран Латоре, който днес атакува деветия по височина връх на планетата заедно с Петров и планинския водач от Шамони Елиас Милеру.

Латоре изпрати съобщение до хората, които поддържат профила му в Twitter, че вече се намира в Лагер 4 (7100 м). Върхът е бил изкачен около 15.30 часа местно време

Потвърждение от Петров все още няма, но каталунският сайт La Vanguardia, който следи много отблизо експедициите на Латоре, съобщи, че и тримата са пристигнали в Лагер 4 и сега почиват и се възстановяват, преди да слязат към базовия лагер утре. Това е първата успешна експедиция на Нанга Парбат през този сезон.

Боян Петров изкачи осмия си осемхилядник и трети само през 2016 г. 
Зоологът от природонаучния музей прибави Нанга Парбат към К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Гашербрум I и Броуд Пик като част от проекта си "Българин на 14х8000".

Всички негови изкачвания са без кислород и помощта на шерпи. Петров е първият българин на Нанга Парбат след опитните Дойчин Боянов и Николай Петков, които също го изкачиха по маршрута на Кингсхофер на 8 юли 2006 г.

Днешната атака беше втора за Петров в настоящата му експедиция на Нанга Парбат. На 13 юли той направи неуспешен опит заедно с другия български алпинист в експедицията - Иван Томов.

Двамата хванаха последния ден преди времето да се влоши и снежна буря да спре опитите за изкачване за повече от седмица. Те достигнаха височина от 7825 метра, но влизане в грешен кулоар ги принуди да прекратят опита си само на 300 метра от върха. Впоследствие се наложи Томов да прекрати експедицията си заради височинна болест. Петров остана, за да изчака прозорец за втора атака.

По предложение на Латоре, той обедини сили с каталунеца и французина Милеру и в крана сметка тримата първи изкачиха опасния Нанга Парбат през този сезон. За Латоре това е тринадесетият осемхилядник. Oстава му да изкачи единствено най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м).

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини