Атентаторът в Ансбах бил самотен вълк, трудно можел да бъде спрян

Атаката в Ансбах е от самотен вълк. Затова е било трудно бомбеният атентат да бъде спрян. Това заяви на пресконференция кметът на града Карда Зайдел.

Тя съобщи, цитирана от „Гардиън”, че при атаката са били ранени 15 души, като състоянието на четирима от тях е сериозно. Нито един от пострадалите не е получил животозастрашаващи наранявания. Повечето от нараняванията са основно от трески.

Припомняме, че 27-годишен сирийски бежанец се самовзриви на входа на бар Eugene's в центъра на германския град Ансбах. Германските власти са му отказали убежище и той е трябвало да бъде депортиран в България. Преминал е психиатрично лечение и два пъти е правил опит за самоубийство.

Зайдел допълни, че мерките за сигурност са били затегнати след събитията от последните дни, така че са били въведени проверки на чантите по време на фестивала в неделя вечерта.

По-рано стана ясно, че заподозреният е опитал да влезе на фестивала, но бил върнат, защото нямал билет. Той веднага взривил експлозивите в раницата си.

Кметът на Ансбах допълни, цитирана от „Асошиейтед прес”, че е твърде рано да се каже дали сирийският бежанец е екстремист, допълвайки, че той два пъти е правил опит за самоубийство.

Кадра Зайдел посочи, че властите все още определят мотивите, които стоят зад атаката.

„Ние дори не знаем дали той е бил радикализиран. Трябва да внимаваме с това. Той е бил в риск от самоубийство и ние смятаме, че атаката е в резултат на неговите суисидни склонности”, допълва кметицата.  

Ако беше успял да влезе на фестивала, там със сигурност щеше да има повече жертви”, заяви заместник-началникът на полицията в Нюремберг – Роман Фертингер.

В раницата на мъжа имало и гвоздеи и гайки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини