Разкопки в Йерусалим разкриха древен театър

Група учени от Еврейския университет в Йерусалим откриха при разкопки театъра на цар Ирод, съобщава Франс Прес. Амфитеатърът е с 750 места и с ложи за специални гости. Откритието се намира в Иродион - изкуствено създанен хълм по
времето на управлението на цар Ирод І Велики, на разстояние 12 километра от Йерусалим.

Според ръководителят на археологическата експедиция - Ехуд Нетцер, ценното в случая е прекрасно запазените фрески на стените на "царските ложи" в театъра.

Маниерът на тяхното изработване много наподобява този на фрески открити в Рим и Помпей.Учените предполагат, че за украсата на театъра цар Ирод е привлякъл художници от Римската империя.

Нетцер смята, че построяването на театъра е пряко свързано с визитата в Юдея на великият римски пълководец и политик Марк Агрипа, която се е състояла в 15 г.н.е.


За сега археолозите са разкрили само една от стените на "царската ложа" в театъра. На нея са изобразени елен, куче и полубог.Според учените фреската е първият открит образец на фигуративното изкуство от управлението на цар Ирод.
Разкопки на територията на Иродион се провеждат от 1956 година. През миналата година експедицията на Нетцер откри предполагаемият гроб на цар Ирод І Велики.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини