-20% ако се газифицираме

"Ситигаз България" ЕАД и Министерство на енергетиката подписаха меморандум за стартиране на проект „Мерки за енергийна ефективност при крайните потребители на природен газ, чрез газоразпределителни дружества в България“ (DESIREE GAS), който има за главна цел да осигури ефективен механизъм за подпомагане на газифицирането на българските домакинства, спазвайки изискванията на Директивата за енергийна ефективност на ЕС, съгласно които страните-членки трябва да разработят механизъм за финансиране на енергийната ефективност.

Стартирана е програмата "DESIRE GAS", която предоставя безвъзмездна финансова помощ за 10 000 домакинства в страната. Проекта е в рамките на Националната програма за ускорено газифициране с подкрепата на фонд "Козлодуй", които чрез Министерство на енергетиката ще финансират присъединяването на домакинства към газаразпределителната мрежа. Проекта покрива 20% от допустимите разходи за всяко домакинство, което желае да премине към енергия от природен газ. Целта е да се намалят праховите частици във въздуха и саждите от другите горива - въглища, биомаса, нефт. Природния газ е екологично чист продукт, които отделя водни пари. 

По програмата могат да кандидатстват само физически лица, като тя обхваща предимно жилищния сектор и то само на обитаеми жилища. За тази цел ще е нужно да се предостави като доказателство, че собственика обитава жилището, със сметка за ел.енергия до 6 месеца назад. Друг основен критерии е разстоянието от газоразпределителната мрежа и да са платени всички данъци и такси на физическото лице. 

В Димитровград има около 30км. изградена газоразпределителна мрежа, което позволява на по-голям брой потребители да се възползват от възможностите на програмата. Предвидено е програмата да обхваща повече домакинства, като има праг на допустимите разходи до 1000 евро за инсталации с котли с висок КПД и до 1200 евро за инсталации с кондензни котли. Средствата е предвидено да покриват проектиране на газови инсталации, доставка на материали и оборудване и монтаж. Срока за изпъление на газовия проект е до септември 2018 година или до изчерпване на ресурса от 10 000 домакинства в цялата страна.

Повече информация гражданите могат да получат на място в офиса на Ситигаз или на посочените телефони: 0391/ 3 12 19

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини