Разпадне ли се Турция, 2 млн. бежанци идват към България

Стабилността в Турция е от изключително значение за България. Нестабилност там - означава нестабилност в целия регион, затова е важно да запазим спокойствието в страната на фона на метежа, който кипи около нас.

Това каза народният представител от "БДЦ-Народен съюз" Росен Петров пред Bulgaria ON AIR.

"Никога не сме били свидетели на такива кризи, толкова на често. Не знам накъде е тръгнал този свят", коментира той в извънредната емисия на телевизията.

"Ще трябва постоянно по всички канали да се черпи информация и да се анализира дали на българска територия няма заплаха за представителствата на турската държава от елементи, които подкрепят преврата, дали въобще на българска територия има такива елементи", каза депутатът Корман Исмаилов в ефир.

По думите му на наша територия трябва да сме максимално бдителни.

"На територията на Турция има два милиона мигранти от Сирия. Какво ще се случи, ако там нещата се разбунат, държавата тръгне към разпад, къде тръгват тези мигранти? Ами, ако тръгнат насам?", запита Росен Петров. "Ако към нашата територия се насочат стотици хиляди, по какъв начин можем да ги спрем?"

И Петров, и Исмаилов се обединиха около тезата, че ресурсите на страната ни са ограничени.

За антитерористичния закон, който предстои да влезе за разглеждане и гласване в Народното събрание, Исмаилов каза, че нито един закон няма да реши сам по себе си нещата, нито още 50-100 милиона лева за полиция, разузнаване, камери. 

На въпрос дали ще получим подкрепа при евентуален бежански поток, Исмаилов е на мнение, че това ще стане.

"Силно се надявам такава помощ да бъде оказана, ако възникне нужда от нея и се надявам и ЕС, и Северноатлантическия пакт да се докажат като ефикасни организации, които защитават държавите, които са техни членки", посочи Росен Петров.

"Интересът на България е колкото се може в по-широк параметър около нея да има съюзи, в които страната ни да е член", категоричен е Исмаилов.
При опита за преврат в Турция бяха убити най-малко 60 души, ранените са стотици. Турската полиция арестува над 750 военни, а петима генерали бяха вече уволнени. Съдбата им последваха 29 полковници.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини