Мохд Абуаси: Атентатът в Ница беше очакван

Интервю с д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания.

Д-р Абуаси, какъв е почеркът на атентата в Ница, какво е посланието?

Посланието беше изпратено още преди месец и половина, когато говорителят на Ислямска държава Абу Мохамед ал Аднани призова всички привърженици на групировката по света, особено в Европа и Азия, да атакуват цивилни цели. Според тях цивилните цели „болят“ повече. Затова този атентат беше очакван. Начинът на извършването на атаката е много опасен. Това означава, че каквито и мерки за сигурност да вземеш, атентаторите винаги ще намерят начин да пробият. Това, че се говори за експлозиви и оръжия – стана ясно, че няма такова нещо. Тоест, това е най-евтиният атентат в последните години и с много жертви. Най-евтиното при ИД е човешкият живот. В случая няма нужда от много средства за подготовката. Камионът може би е откраднат и това не струва много за организацията.

Очакванията за такъв атентат бяха той да се случи по време на Европейското първенство по футбол. Но както знаем, терористите не удрят там, където и когато очакваш.

Тоест, фактът, че по време на Европейското първенство нямаше атентат, не означава, че властите са предотвратили възможността той да се случи?

Не е заради подготовката на властите. Те (терористите) знаят много добре, че целият свят очаква нещо да се случи и мерките за сигурност са високи. За това нямаше да има голям ефект. Часове преди този атентат президентът на Франция Франсоа Оланд обяви, че всичко е наред и вдигна извънредното положение. Това беше използвано за удар, там където терористите не са очаквани, защото цялото внимание беше насочено към Париж.

Напоследък Франция е основна мишена на терористични атентати – това удар по ЕС ли е?

Която и европейска държава да бъде ударена, това е удар срещу ЕС. Но защо точно Франция е основна мишена, а не Германия да речем? Простата причина е, че във Франция живеят 5 млн. мюсюлмани и по-голямата част от тях са от африкански произход, от държави, които повече от 100 години са били под френска окупация. Това остава в тяхното съзнание, остава омразата към окупатора. Тоест, те не харесват френската политика, нищо че не живеят там.

Друга причина – не бих казал, че терористите целят да ударят ценностната система на европейците, на Франция. Едва ли на някой терорист му пука за ценностната система. Цялата работа е политическа. Дори пропагандата на терористите не се споменава нищо за ценности. Те говорят например за намесата на Франция в Северна Африка, говорят за намесата в Мали или Ирак и Сирия. Тоест, става въпрос за политиката на Франция и намесата ѝ в ислямския свят. Те използват тези аргументи, когато искат да ударят.

Има и друг момент, когато говорим за Франция. Франция толерира политическия ислям. Има много организации, като Мюсюлманските братя, които от дълги години са там и са активни. Разликата между радикалистите и политическия ислям е минимална. Но както виждаме, болшинството от терористите, които извършиха атентати досега във Франция и Белгия, са от северноафрикански произход.

В този ред на мисли, все още никой не е поел отговорност за атентата...

Ислямска държава ще поеме отговорност или утре, или вдругиден. Те много рядко поемат отговорност същия ден. Както и при други атентати, те изчакват 1-2 дена и после поемат отговорност, за да не улеснят разследването или да дадат аванс за някой, който трябва да се укрие. Те ще поемат отговорност и най-вероятно атентаторът ще се окаже вълк-единак, дори да е работил с други хора. Естеството на самия атентат е такъв, че няма нужда от голямо планиране.

Това ли е причината подготовката му да мине незабелязано от службите, които са на крак от доста време?

Колкото и да се затегнат мерките за сигурност по целия свят, не може 100 % да се гарантира да няма пробив, особено когато целта са невинни хора. Не може да сложиш полицаи навсякъде, така че пробиви винаги ще има. Проблемът е, че не трябва да се правим, че не виждаме проблема. Трябва да търсим истинските причини, които стоят преди атентатът да се случи – социални, икономически и политически. Най-много бойци от Ислямска държава в Европа са във Франция и те не са отишли там незабелязано. Намесата на Франция в Сирия беше много силна, но не сме чули французите да кажат – извинете, това беше грешка.

В това число и призивът за приемане на бежанци, сред които, знаем, имаше и инфилтрирани терористи...

Не само това. Намесата в Сирия на Франция, когато си позволиха да поучават сирийския народ кой да го управлява. Тогава започнаха да въоръжават сирийската опозиция пред очите на света, при условие че всички знаем, че по-голяма част от тази опозиция са терористи от Ал Кайда, Ислямска държава и други. Тогава ги толерираха. Затвориха си очите също и когато всички граници на Турция бяха отворени за Ислямска държава, за Ал Кайда и за бойци от целия свят. Тогава никой не каза на Турция: Спрете, затворете тези граници! И до ден-днешен не са го казали, и до ден-днешен на много места границите са отворени.
Така че за тези причини трябва да се говори. Терористите не са паднали от небето, не са се появили от нищото. Тази идеология, която се вмъква и в България - когато предупреждаваме, че трябва трябва да си криминализира идеологията на уахабизма и салафизма, аз знам какво говоря. Защото сега, ако това не стане, може би след 10, след 15 години да чакаме да бъдат радикализирани мюсюлманите в България и чак тогава да вземем мерки, ще бъде твърде късно. И тогава единственото, което ще ни остане, е да броим атентати.

Какви мерки трябва да бъдат взети за противодействие на тероризма?

Забележете, че повечето от мерките се взимат след като атентатът вече се е случил. Каквито и закони да се приемат, трябва да се вземат мерки, за да не се случи един атентат... Какви превантивни мерки взима държавата срещу нахлуването на тази идеология. Ако такава идеология не влиза у нас, дори антитерористичният закон ще бъде излишен. Ако влиза тази идеология у нас, дори десет закона като този няма да свършат работа. Между другото законите във Франция и други държави са по-строги, но виждаме, че те не решават проблема.

Французите сега ли се сетиха да взимат мерки, при условие, че с години толерираха подобна идеология и пред очите им беше създадена тази почва, пред очите им бяха радикализирани тези хора. Такава радикализация не е станала за последните 1-2 години. Ние ще чакаме ли дотогава, за да се случи това и у нас? Затова казвам, че трябва да има превантивни мерки тази идеология да не навлиза у нас. Уахабизмът и салафизмът нямат нищо общо с исляма. Те са най-големите врагове преди всичко на исляма, преди да станат врагове на другите.

Толерантност трябва да има, но не трябва да се толерират фашистки идеологии. Не е проблем да се осигури на мюсюлманите място за молитва, или за евреите, или за будистите. Това е нормално. Какви мерки се взимат срещу радикализацията у нас? Мюфтийството у нас, което беше гарант за традиционния ислям, сега се превърна в убежище на салафитите, Мюсюлманските братя и други. Парите, които никой не знае откъде идват и къде отиват...

Тоест, и у нас има предпоставки за радикализация...

Всичко това са предпоставки за радикализация. Помните случая с молитвения дом в „Люлин“, знаете чия собственост е и знаете как мюфтийството защити това. Включително и министърът на вътрешните работи каза, че там не се проповядва радикален ислям. Саудитска Арабия с Турция, в лицето на мюфтийството и на хората от ДОСТ са част от един проект, за който сме говорили винаги – проект за радикализация на мюсюлманите на Балканите с цел да имат влияние. Не става въпрос за ислямизация на Балканите, а за радикализация на мюсюлманите на Балканите. Като направят това, те лесно ще могат да влияят и на външната политика на страната. Не само нашата, но и на Балканите. Не е тайна, че Ердоган гледа на Балканите като „жизнено поле“ на Турция. И ако някой мисли, че отказът за регистрацията на ДОСТ дойде само с аргументите, които официално бяха изложени от съда, да помисли пак. Аз мисля, че нашата държава много добре знае какво се случва.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини