Всяка седмица взрив на газова бутилка заради небрежност

Почти всяка седмица в България се случва взрив на газова бутилка, заради небрежност при пълненето или използването им. От началото на годината досега е имало 22 инцидента, при които двама са загинали, а петима са с тежки наранявания. За сравнение за цялата минала година инцидентите с газови бутилки са 35. Това съобщиха от Държавната агенция по технически и метрологичен надзор в сряда.

"Само за последния уикенд има два взрива, за радост - без пострадали. Определено рискът от използването на газови уредби се подценява и изискванията не се спазват. Потребителите трябва да бъдат внимателни, да купуват само от регламентирани места, да гледат за необходимата "Це“ или "Пи“ маркировка" препоръча председателят на агенцията Стефан Цанков. Според него това са елементарни знаци , които ще им гарантират здравето и живота, и не е необходимо хората да носят собствените си бутилки на газстанция или да вземат пълно за празно.

Според него лошата статистика за газовите бутилки се дължи основно на хорската небрежност при проверката на уредите за пълнене на бутилките и тяхната употреба. Отделно масово битови бутилки се зареждат на колонки за автомобилна газ, което е забранено. Често в такива случаи се получава препълване на бутилката и при температурна разлика тя се взривява.

Подобни инциденти стават предимно в селата, където няма пълначни станции и хората използват газ станциите, а и цената в пълначните е малко по-висока, с около 3 до 6 лева за бутилка. "Животът не струва 6 лева“, заяви по този повод Цанков и призова хората да са отговорни.

Предстои разяснителна информационна кампания сред потребителите за опасностите при нерегламентирано зареждане на газовите бутилки, както и проверки на газ станциите.

“Ще бъдем безкомпромисни към газовите станции, ще налагаме максималната санкция от 5 хиляди лева и ще запечатваме всяка автомобилна газ станция, която пълни неизправни бутилки. Това са едни подвижни бомби и ако не се разбере, тенденцията с инцидентите ще продължи”, каза още Стефан Цанков.

Само през първото полугодие са наложени глоби на нарушители за над 50 000 лв. “Ако трябва, ще искаме и вдигане на санкцията”, допълни още председателят на контролната агенция.

За първото полугодие на годината са проверени над 1100 газ станции и пълначни на газови бутилки. Заради нерегламентирано пълнене на битови газови бутилки са запечатани и 11 автомобилни газостанции. В други 14 пълначни станции са открити несъответствия. 

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини