Португалия триумфира на Евро 2016

Изображение 1 от 3

    Португалия е новият европейски футболен крал! "Мореплавателите" не изневериха на стила си и след 0:0 в редовното време във финала срещу Франция на "Стад дьо Франс" се наложиха с 1:0 с гол на Едер в 110-ата минута на продълженията и така вдигнаха първа купа в историята си.

    Така съдбата върна на португалците това, което се опита да им отнеме още в 8-ата минута, когато звездата на тима Кристиано Роналдо беше изваден от строя, а малко след това заменен принудително заради болки в коляното.

    За Португалия това е първа европейска титла при едва второто им участие във финали. Предишният път те загубиха с 0:1 от Гърция във финала на Евро 2004, на което бяха домакини. Франция пък загуби първи финал на голямо първенство, на което е домакин след Евро 1984 и Мондиал 1998.

    Финалът ще се запомни с огромната драма на звездата на Португалия Кристиано Роналдо. Той беше фаулиран в 8-ата минута от Димитри Пайе, който атакува опорния му крак при опит да отнеме топката. Роналдо усука лявото коляно и се строполи на терена. Той получи медицинска помощ, върна се в игра, но изпитваше болки и в 17-ата минута просто седна не терена и безпомощно се разплака. От скамейката му направиха знак да излезе за нови медицински грижи. Роналдо положи усилия да продължи мача, но болките се оказаха твърде силни за него и в 25-ата минута той отстъпи мястото си на Куарешма, а Нани получи капитанската лента.

    Отсъствието му първоначално смути португалците, но впоследствие оказа мобилизиращ ефект на съотборниците му, които издържаха на натиска на домакините, а на няколко пъти и късметът ги спаси, като  най-яркото доказателство за намеренията на съдбата беше гредата на Жиняк във втората минута на добавеното време на редовните 90 минути. В продълженията и португалците нацелиха греда след удар на Герейро от фаул, а само минута по-късно Едер отбеляза победния гол. 

    Така Португалия стана шампион с едва една победа в редовното време на европейското първенство - 2:0 над Уелс в 1/2-финала, и шест ремита. За нас в България пък остава утехата, че макар и да не участва на финалите във Франция, националният ни отбор е един от последните, нанесли загуба на Португалия - на 25 март "лъвовете" надвиха Роналдо и компания с 1:0 в Лейрия. Така по любопитен начин се повтори историята от 1988 г., когато нашите побеждават бъдещия европейски шампион Холандия в приятелски мач.

    Португалия - Франция 1:0 след продължения
    1:0 - Едер 110

    Португалия: Руи Патрисио; Седрик, Пепе, Жозе Фонте, Герейро; Вилиам, Адриен (62-Моутиньо), Ренато Санчес (79-Едер), Жоао Марио; Нани, Кристиано (25-Куарешма).

    Франция: Лорис; Саня, Косиелни, Юмтити, Евра; Сисоко (110-Марсиал), Погба, Матюиди; Гризман, Жиру (78-Жиняк), Пайе (58-Коман).
    Жълти картони: Седрик, Марио, Герейро, Карвальо, Юмтити, Косиелни, Погба

    Източник: offnews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини