Германските социалдемократи са срещу плановете на НАТО

Социалдемократическата партия на Германия се е обявила срещу разполагането на системи на противоракетна отбрана на НАТО в Източна Европа.

В публикувано в германски вестник интервю, заместник-председателят на фракцията на социалдемократическата партия в Бундестага Ролф Мютцених отбеляза, че решението на НАТО "няма да доведе до по-голяма стабилност в региона, а напротив, ще засили надпреварата във въоръжението", предаде Дойче веле, цитирана от Агенция "Фокус".

Според Мютцених, НАТО трябва да направи на Русия предложение за провеждането на преговори в рамките на ООН или на ОССЕ.

В такъв случай страните биха могли да "преминат към решение на договорна основа", смята политикът. Като пример той посочи договора, забраняващ разполагането на противоракетни системи по време на Студената война.

На преминаващата във Варшава среща на високо равнище на НАТО бе обявено, че противоракетният щит на Алианса в Европа е приведен в "началното си ниво на готовност".

САЩ смятат руската политика за агресивна

САЩ заявиха, че продължаването на агресивната политика на Русия може да предизвика реакция от страна на НАТО и засилване на присъствието на Алианса в Източна Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това, което показваме е, че ако Русия продължи това агресивно поведение, ще има отговор и засилено присъствие в Източна Европа", заяви Бен Роудс, заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом.

"Ще направим необходимото, за да защитим Алианса и източните му членове", добави той в на пресконференция в рамките на срещата на високо равнище на НАТО във Варшава.

До края на следващата година САЩ ще разположат в Европа военни сили - личен състав и въоръжение, достатъчни за една дивизия, съобщи на брифинг за журналисти във Варшава и.д.заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Елиса Слоткин, предаде ТАСС.

Тя подчерта, че става дума именно за американски войски, които ще допълнят потенциала на НАТО.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини