Прокуратурата: Динко Вълев подбужда към дискриминация, насилие и омраза

Районната прокуратура в София ще разгледа случая с Динко Вълев, който стана популярен като ловец на нелегални имигранти по границата. 

Районната прокуратура в Средец образува преписка по искане на Българския хелзингски комитет, които подадоха сигнал за извършени престъпления срещу лица, търсещи закрила и срещу обществения и правов ред в страната. Сигналът беше подаден след репортаж по bTV, в който се разказва за "акции" на Динко по залавяне на чужденци, преминали през страната ни в търсене на убежище в страни от Европейския съюз.

След като се запознала със сигнала прокурор Валентина Маджарова от РП-Средец е установила, че има достатъчно данни за извършено престъпление - подбуждане към дискриминация на етническа и расова основа. 

От постановлението на прокуратурата в Средец става ясно, че на 14 февруари 2016 г. Вълев се обадил на телефон 112, за да съобщи, че на черен път между селата Долно Ябълково и Белеврен е задържал 16 чуждестранни граждани – 15 възрастни и едно дете. На операторите Вълев заявил, че ще „запука“ и „изпише“ някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език „Всички долу“, как псува, как се заканва, че ще убие един „циганин“ и че „ще ги поударя малко… ще ги лопам“.

Заключението на прокурор Маджарова е, че поведението на Динко е дискриминационно и действията си е извършил в пълно съзнание, "доколкото няма данни той да страда от психическо заболяване“. Според прокурорката действията на Динко са в резултат на опростената му представа за действителността, "приписваща на бежанците определени характеристики, единствено поради обстоятелството, че са бежанци и пренебрегваща индивидуалните им качества".

Твърденията на Вълев, че в България „навлизат сирийци, джихадисти и талибани“, и че бежанците са агресивни и българската нация ще изчезне прокурорката квалифицира като проповядване или подбуждане към омраза и дискриминация по смисъла на чл. 162, ал. 1 от НК. По този начин Динко Вълев не само накърнил достойнството на хората от засегнатата общност, но и създал "враждебна, принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна за тях среда".

В постановлението се посочва още:

Причината случаят да бъде препратен в София е фактът, че телевизията, по която са излъчени репортажите с Динко, е със седалище в столицата. 

На 12 април тази година, отново в ефира на bTV Динко заяви, че е „надъхан“ от подкрепата и благодарността, изказани от премиера Бойко Борисов към една от хайките за лов на бежанци по българо-турската граница, припомнят от БХК, като се позовават на изказване на премиера от 10 април в Бургас. Тогава той пред множество журналисти той призна, че лично е инструктирал началника на „Гранична полиция“ да награди една от тези хайки и дори сам им се е обадил, за да изкаже признание, припомнят от комитета. Тогава е подаден сигнал срещу премиера, но Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини