Митов: В интерес на България е повече НАТО в Черно море

„Натовските учения в Черно море са в интерес на българската отбрана и повишаването на нейния капацитет", заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на 34-ата сесия на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи, където той разговаря с колегите си от Русия, Турция и Молдова.

„България винаги е била водещ фактор за засилване на сътрудничеството в черноморския регион. Винаги ще подкрепяме проектите и идеите, насочени към постигане на ползотворни и ефективни резултати за региона”, заяви външният министър Даниел Митов .

„ЧИС трябва да запази ролята си на регионална платформа за икономически диалог между държавите членки и да засили капацитета си при реализирането на значителни съвместни проекти”, каза Митов и допълни, че стабилността и сигурността в региона на Черно море могат да се засилят чрез ефективното прилагане на икономическите инструменти на ЧИС и привличането на повече международни инвеститори.

С руския външен министър Сергей Лавров той е обсъдил двустранните отношения, енергийните въпроси и теми от международния дневен ред. Според Митов отношенията между Русия и България трябва да се развиват на на базата на равнопоставеността и съществуващите обективни взаимни интереси, независимо от противоречията в някои области.

Първият ни дипломат изрази задоволство от съществуващата към момента сигурност на доставките на руски природен газ за България и преноса му към Турция, Гърция и Македония.

"Очакваме, че редовните доставки за България и Балканите ще продължат. Националните ни усилия са насочени към превръщането ни в газоразпределителен център в региона. В тази връзка разглеждаме доставките и на руски газ като потенциален източник за неговото захранване. Българското правителство има интерес от това да бъдат преодоляни различията и в крайна сметка, каквото и да се прави за в бъдеще между Руската Федерация и ЕС по енергийна линия, то трябва да бъде стриктно съобразено с европейското законодателство и правила", заяви министър Митов.

Министърът ни отбеляза важността на руските туристи за Българи и приветства увеличаването на броя им през тази година, на фона на спада от предходите две години. 

Митов обсъди с турския си колега Мевлют Чавушоглу отношенията между ЕС и Турция, както и споразумението за реадмисия, и посочи, че българската страна държи изпълнението да започне възможно най-скоро.

В периода до началото на прилагането от турска страна на споразумениети ЕС-Турция, доброто и ползотворно сътрудничество между България и Република Турция ще продължи и по отношение опазването на общата ни граница, съгласиха се двамата дипломати.
 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини